Lipid oksidasyonu, gıdaların has özelliklerini kaybederek kalite kaybına ve toksik bileşiklerin oluşumuna yol açarak birçok hastalığın gelişmesinden sorumludur. Süt ürünleri de çoklu doymamış yağ asitlerini fazla miktarda içermesinden dolayı oksidatif bozulmaya çok duyarlıdır. Bu araştırmada, Bilecik'te tüketime sunulan 50 adet kaşar peyniri ve 50 adet beyaz peynirin oksidatif bozulma düzeyleri Tiyobarbiturik Asit (TBA), Toplam Antioksidan Seviyesi (TAS) ve Toplam Oksidan Seviyesi (TOS) testi kullanılarak değerlendirildi. Kaşar peyniri örneklerinin TBA, TAS ve TOS değerleri sırasıyla 0.057-1.552 μgMA/g (0.526±0.299 μgMA/g), 0.020-1.522 μmol Trolox equiv/L (0.853±0.222 μmol Trolox equiv/L) ve 1.322-4.140 μmol H2O2 equiv/L (2.691±0.626 μmol H2O2 equiv/L) arasında tespit edilirken, beyaz peynir örneklerinin TBA, TAS ve TOS değerleri sırasıyla 0.047-1.427 μgMA/g (0.475±0.352 μgMA/g), 0.029-0.311 μmol Trolox equiv/L (0.094±0.062 μmol Trolox equiv/L) ve 2.028-3.937 μmol H2O2 equiv/L (3.180±0.503 μmol H2O2 equiv/L) arasında tespit edildi.
Lipid oxidation is responsible for the development of many diseases with the loss of characteristics of foods and therefore by leading the loss of quality and formation of toxic compounds. Dairy products are also very susceptible to oxidative degradation because they contain polyunsaturated fatty acids. In this study, the oxidative deterioration levels of 50 Kashar cheese and 50 White cheese marketed in Bilecik city were evaluated using Thiobarbituric Acid (TBA), Total Antioxidant Status (TAS) and Total Oxidant Status (TOS) tests. While TBA, TAS and TOS values of the kashar cheese samples were found as 0.057-1.552 μgMA/g (0.526±0.299 μgMA/g), 0.020-1.522 μmol Trolox equiv/L (0.853±0.222 μmol Trolox equiv/L) and between 1.322-4.140 μmol H2O2 equiv/L (2.691±0.626 μmol H2O2 equiv/L), respectively, TBA, TAS and TOS values of the white cheese samples were found as 0.047-1.427 μgMA/g (0.475±0.352 μgMA/g), 0.029-0.311 μmol Trolox equiv/L (0.094±0.062 μmol Trolox equiv/L) and between 2.028-3.937 μmol H2O2 equiv/L (3.180±0.503 μmol H2O2 equiv/L), respectively.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 16 Sayı: 1 |