Son yüzyılda tarımsal üretimde yoğun girdi
kullanımı, kentleşme ve sanayileşmenin hızlı bir şekilde artmasıyla toprak,
hava ve su hızla kirlenmeye başlamıştır. Su kirliliği tarımsal üretimde verim
ve kalite kaybı ile birlikte üretici gelirinin azalmasına neden olmaktadır. Bu
çalışmada Kahramanmaraş ilinde su kirliliğinin olduğu bölgede çiftçilerin
sosyo-ekonomik özellikleri ve su kirliliğine karşı tutum ve davranışlarının ortaya
konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırma bölgesi kirli ve temiz olmak üzere
iki bölüme ayrılmış ve bölgede 236 çiftçi ile görüşülmüştür. Araştırmaya
katılan bireylerde cilt hastalığı görülme oranı kirli bölgede (%18.4) temiz
bölgeden (%15.4) %3.0 daha fazladır. Temiz bölgede tarımsal üretim yapan çiftçilerin
%87.3'ü ve kirli bölgede üretim yapanların %90.0'ı sağlıklı gelecek nesiller
yetiştirebilmek ve onlara işletmelerini devredebilmek amacıyla ekonomik açıdan
karlı ve verimli, çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir üretim
biçimi olan İyi Tarım Uygulamalarını yapmak istemektedirler.
In the last century, with
the rapid increase of urbanization and industrialization, the intensive use of
inputs in agricultural production, land, air and water have started to become
polluted rapidly. Water pollution leads to a
decrease in producers' income together with loss of productivity and quality in
agricultural production. In this study, it was aimed to reveal the
socio-economic characteristic and attitudes and behaviors of the farmers
towards water pollution in Kahramanmaras Province. For this purpose, the
research area divided in two regions which are called dirty and clean and
interviewed with 236 farmers in this region. Individuals participating in this
research, the incidence rate of skin disease in dirty region (18.4%) is 3.0%
more than in clean region (15.4%). 87.3 % of farmers in clean region and %90 of
farmers in dirty region prefer to do Good Agricultural Practices which is a
form of production that is economically profitable and productive, do not harm
environment, human and animal health in order to raise healthy generations and
enable them to operate farmer’s business.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/