Bu çalışmada Erzincan’da yetiştiriciliği yapılan barbunya ve taze
fasulye genotiplerinin morfolojik karakterizasyonun yapılması amaçlanmıştır.
Çalışmada Erzincan ilinden toplanan 70 yerel barbunya ve taze fasulye genotipi
ve dört ticari çeşit kullanılmıştır. İlk yıl baklada kılçıklılık özelliğine
sahip ve tohum alınamayan 12 fasulye genotipi (5 barbunya ve 7 taze fasulye)
çalışmadan çıkarılmıştır. Denemenin ikinci yılında 58 genotip kullanılmış ve bu
genotiplerde morfolojik özellikler belirlenmiştir. Çalışmada yer alan
genotipler tüm morfolojik özellikler bakımından farklılık göstermiştir.
Kümeleme analizine göre genotipler 3 gruba ayrılmıştır. Genotiplerin, % 11,29’u
ilk kümede, % 37,1’i ikinci kümede, % 51,61’i ise üçüncü kümede yer almıştır.
En yüksek genetik mesafenin ULU-44 ve ÇYR-32 genotipleri arasında olduğu
görülmüştür. Farklı vejetatif ve generatif özelliklere sahip genotipler farklı
gruplarda yer almıştır.
This study was carried out to determine the genetic
diversity based on the morphological characteristics of pinto and fresh bean
germplasm. In the study, 70 local pinto and fresh bean genotypes collected from
Erzincan and four commercial varieties were used as control. 12 bean genotypes
(5 pinto bean and 7 fresh bean genotypes) having string pod and inadequate
seed were removed from the study in the first year. In the second year of the
experiment, 58 genotypes were used and morphological characteristics were
determined in these genotypes. All genotypes involved in the study showed
different characteristics in terms of all morphological features. According to
the cluster analysis, genotypes were divided into 3 groups. In the three
groups, the first cluster includes 11.29% of total genotypes, second cluster
including 37.1% of total genotypes and third cluster including %51.61 of total
genotypes. The highest genetic distance was determined between ULU-44 and
ÇYR-32 genotypes. Genotypes with different vegetative and generative
characteristics were found in different groups.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/