Besin Çözeltisine Artan Seviyelerde Uygulanan Cd ve Pb İyonlarına Farklı Domates Çeşitlerinin Tepkisinin Belirlenmesi

Cilt: 38 Sayı: 2 10 Ocak 2011
PDF İndir
TR

Besin Çözeltisine Artan Seviyelerde Uygulanan Cd ve Pb İyonlarına Farklı Domates Çeşitlerinin Tepkisinin Belirlenmesi

Öz

Bu araştırmada besin çözeltisinde 8 hafta süreyle yetiştirilen iki farklı domates çeşidinin (Rio Grande ve Inuictus Lot. 335) kuru madde üretimi ve mineral element içeriği üzerine farklı seviyelerdeki Cd ve Pb metallerinin etkisi incelenmiştir. Toprak+kum karışımında çimlenip, 3-4 yaprak aşamasına gelen fideler besin çözeltisine aktarılmış ve 0, 0.5, 1, 2, 5, 10, 20, 50 ve 100 mg/kg Pb; 0, 0.05, 0.1, 0.5, 1, 2, 3, 5, 10 ve 20 mg/kg Cd tüm seviyeler için 2 tekrarlı olarak uygulanmıştır. Çiçeklenme başlangıcında (8. hafta) hasat edilen bitkilerin kuru madde miktarları ve besin içerikleri belirlenmiştir. Sonuç olarak, yapılan varyans analizlerine göre artan Cd ve Pb konsantrasyonlarının her iki çeşitte de kuru madde üretimi üzerine etkisi p < 0.001 olasılık düzeyinde önemli olmuştur. Artan Cd düzeyleri her iki çeşitte de bitkide Cd alımını artırırken, P, Ca, K, Mg ve Fe alımını azaltmıştır. Artan Pb düzeyleri yine her iki çeşitte Pb alımını artırmış, P, Ca, Zn ve Mn alımını azaltmıştır. Kadmiyum uygulamasındaki artışa, kuru madde üretimi açısından Rio grande çeşidi daha toleranslı olurken Pb uygulamasına tolerans açısından, çeşitler arasında önemli bir ayrıcalık belirlenmemiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alloway, B. J., 1990. Heavy Metals in Soils. ed. Alloway. B. J. Jhon Wiley and Sons. Inc., New York.
  2. Arnon, D. I., 1938. Micro Elements in Culture Solution Experiments with Higher Plants. American J. Bot, 25; 322- 325.
  3. Christensen, T. H., 1984. Water, Air and Soil Pollution. 105-114.
  4. Çepel, N., 1997. Toprak Kirliliği Erozyon ve Çevreye Verdiği Zararlar. TEMA Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı Yayınları No:14 İstanbul.
  5. Das. P , S., Samantaray and G. R. Rout. 1997. Studies on Cd Toxicity in Plants ; a review. India.
  6. Haktanır, K., Arcak, S., 1998. Çevre Kirliliği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1503, Ankara.
  7. Kabata-Pendias, A. and Pendias, H., 1984. Trace Elements in Soils and Plants. CRC. Press. Boca Raton.
  8. Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri II. Ankara Üniversitesi. Ziraat Fakültesi yayınları. 453. Uygulama Klavuzu; 155; 55-390.

Ayrıntılar

Birincil Dil

tr;en

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

10 Ocak 2011

Gönderilme Tarihi

9 Aralık 2010

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2007 Cilt: 38 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Aksu, E., & Yıldız, N. (2011). Besin Çözeltisine Artan Seviyelerde Uygulanan Cd ve Pb İyonlarına Farklı Domates Çeşitlerinin Tepkisinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 38(2), 163-172. https://izlik.org/JA58CE43LR
AMA
1.Aksu E, Yıldız N. Besin Çözeltisine Artan Seviyelerde Uygulanan Cd ve Pb İyonlarına Farklı Domates Çeşitlerinin Tepkisinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;38(2):163-172. https://izlik.org/JA58CE43LR
Chicago
Aksu, Esra, ve Nesrin Yıldız. 2011. “Besin Çözeltisine Artan Seviyelerde Uygulanan Cd ve Pb İyonlarına Farklı Domates Çeşitlerinin Tepkisinin Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 38 (2): 163-72. https://izlik.org/JA58CE43LR.
EndNote
Aksu E, Yıldız N (01 Ocak 2011) Besin Çözeltisine Artan Seviyelerde Uygulanan Cd ve Pb İyonlarına Farklı Domates Çeşitlerinin Tepkisinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 38 2 163–172.
IEEE
[1]E. Aksu ve N. Yıldız, “Besin Çözeltisine Artan Seviyelerde Uygulanan Cd ve Pb İyonlarına Farklı Domates Çeşitlerinin Tepkisinin Belirlenmesi”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 38, sy 2, ss. 163–172, Oca. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58CE43LR
ISNAD
Aksu, Esra - Yıldız, Nesrin. “Besin Çözeltisine Artan Seviyelerde Uygulanan Cd ve Pb İyonlarına Farklı Domates Çeşitlerinin Tepkisinin Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 38/2 (01 Ocak 2011): 163-172. https://izlik.org/JA58CE43LR.
JAMA
1.Aksu E, Yıldız N. Besin Çözeltisine Artan Seviyelerde Uygulanan Cd ve Pb İyonlarına Farklı Domates Çeşitlerinin Tepkisinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;38:163–172.
MLA
Aksu, Esra, ve Nesrin Yıldız. “Besin Çözeltisine Artan Seviyelerde Uygulanan Cd ve Pb İyonlarına Farklı Domates Çeşitlerinin Tepkisinin Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 38, sy 2, Ocak 2011, ss. 163-72, https://izlik.org/JA58CE43LR.
Vancouver
1.Esra Aksu, Nesrin Yıldız. Besin Çözeltisine Artan Seviyelerde Uygulanan Cd ve Pb İyonlarına Farklı Domates Çeşitlerinin Tepkisinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Ocak 2011;38(2):163-72. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58CE43LR

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/