Türkiye’de Amaranthus (Amaranthaceae) Türlerine Karşı Biyolojik Mücadelede Böceklerin Kullanımı

Cilt: 41 Sayı: 2 20 Şubat 2013
PDF İndir
TR

Türkiye’de Amaranthus (Amaranthaceae) Türlerine Karşı Biyolojik Mücadelede Böceklerin Kullanımı

Öz

Horoz ibiği türleri (Amaranthus spp.) dünyada ekonomik bakımdan oldukça önemli yabancı ot türleridir. Bu türlerden de özellikle Amaranthus retroflexus L. Avrupa ve Türkiye’de büyük öneme sahip 10 yabancı ot türünden birisidir. Çok değişik kültür bitkisi alanlarında önemli sorunlara neden olan bu cinse mensup türler ile mücadele edilmesi kaçınılmazdır. Bunu yaparken kimyasal mücadelenin insan ve çevre sağlığına olan olumsuz etkileri göz önünde bulundurulmalıdır. Bu amaçla, uygun ve güvenilir bir yöntem olan biyolojik mücadelenin göz ardı edilmemesi gereklidir. Bu derleme çalışması ile zengin böcek faunasına sahip olan ülkemizde, çok önemli bir yabancı ot grubu olan Amaranthus türleriyle biyolojik mücadele çalışmalarının durumu ve bu konunun bir an önce ele alınmasının önemi vurgulanmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Edildiği Yer İzmir ve çevresi Erzurum Amaranthus retroflexus Kısmalı (1973) Ch. hortensis L. pellucidus (F.), Ph. (Col., Aslan ve Özbek
  2. (1999); Aslan vd. (2003) Amaranthus retroflexus Amaranthus albus Çukurova Bölgesi Çukurova Bölgesi Tokat Çam ve Atay (2004) retroflexus
  3. Yukarıda Çizelge 2 ile verilen literatür bilgilerinden de anlaşılacağı üzere direk Amaranthus türlerini ele alan çalışma sadece Aslan vd. (2003)’nın A. retroflexus üzerinde Erzurum ilinde yapmış olduğu yaprak böcekleri (Col., Chrysomelidae) ile ilgili olanıdır. Diğer taraftan, Kısmalı (1973) İzmir ve çevresinde A. retroflexus ve A. albus üzerinde Chaetocnema tibialis’in, Okşar ve Uygur (2000), Çukurova’da
  4. peltigera’nın, A. retroflexus üzerinde Tetranychus spp.’nin, Çam ve Atay (2004)’da A. retroflexus üzerinde Ch. tibialis’in beslendiğini tespit ettikleri çalışmalar yer almaktadır. Bu da açıkça göstermektedir ki Amaranthus türleri ile ilgili Türkiye’de yürütülmüş özgün herhangi bir biyolojik mücadele araştırması bulunmamaktadır.
  5. Sonuç olarak, zengin böcek faunasına sahip olan ülkemizde yabancı ot olarak çok önemli bir konumda olan Amaranthus türleri ile biyolojik mücadele çalışmalarının bir an önce başlatılması gerekmektedir. KAYNAKLAR
  6. Anonymous, 2005. Çayır ve Mera Bitkileri Kılavuzu. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, 317 s.
  7. Anonymous, 2010. TÜBİTAK-Türkiye Taksonomik Tür Veritabanı.
  8. http://biow.tubitak.gov.tr/present/taxonForm1.jsp?taxon=248 6. [Erişim: 23 Kasım 2010].

Ayrıntılar

Birincil Dil

tr;en

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

İrfan Çoruh Bu kişi benim

Levent Gültekin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

20 Şubat 2013

Gönderilme Tarihi

20 Şubat 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2010 Cilt: 41 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Tozlu, G., Çoruh, İ., & Gültekin, L. (2013). Türkiye’de Amaranthus (Amaranthaceae) Türlerine Karşı Biyolojik Mücadelede Böceklerin Kullanımı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 41(2), 169-176. https://izlik.org/JA88RM35LJ
AMA
1.Tozlu G, Çoruh İ, Gültekin L. Türkiye’de Amaranthus (Amaranthaceae) Türlerine Karşı Biyolojik Mücadelede Böceklerin Kullanımı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;41(2):169-176. https://izlik.org/JA88RM35LJ
Chicago
Tozlu, Göksel, İrfan Çoruh, ve Levent Gültekin. 2013. “Türkiye’de Amaranthus (Amaranthaceae) Türlerine Karşı Biyolojik Mücadelede Böceklerin Kullanımı”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41 (2): 169-76. https://izlik.org/JA88RM35LJ.
EndNote
Tozlu G, Çoruh İ, Gültekin L (01 Şubat 2013) Türkiye’de Amaranthus (Amaranthaceae) Türlerine Karşı Biyolojik Mücadelede Böceklerin Kullanımı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41 2 169–176.
IEEE
[1]G. Tozlu, İ. Çoruh, ve L. Gültekin, “Türkiye’de Amaranthus (Amaranthaceae) Türlerine Karşı Biyolojik Mücadelede Böceklerin Kullanımı”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 41, sy 2, ss. 169–176, Şub. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88RM35LJ
ISNAD
Tozlu, Göksel - Çoruh, İrfan - Gültekin, Levent. “Türkiye’de Amaranthus (Amaranthaceae) Türlerine Karşı Biyolojik Mücadelede Böceklerin Kullanımı”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41/2 (01 Şubat 2013): 169-176. https://izlik.org/JA88RM35LJ.
JAMA
1.Tozlu G, Çoruh İ, Gültekin L. Türkiye’de Amaranthus (Amaranthaceae) Türlerine Karşı Biyolojik Mücadelede Böceklerin Kullanımı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;41:169–176.
MLA
Tozlu, Göksel, vd. “Türkiye’de Amaranthus (Amaranthaceae) Türlerine Karşı Biyolojik Mücadelede Böceklerin Kullanımı”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 41, sy 2, Şubat 2013, ss. 169-76, https://izlik.org/JA88RM35LJ.
Vancouver
1.Göksel Tozlu, İrfan Çoruh, Levent Gültekin. Türkiye’de Amaranthus (Amaranthaceae) Türlerine Karşı Biyolojik Mücadelede Böceklerin Kullanımı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Şubat 2013;41(2):169-76. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88RM35LJ

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/