Anıza Doğrudan Ekim Makinalarında Kullanılan Farklı Gömücü Ayak ve Traktör İlerleme Hızlarının; Çizi Kesit Alanı ve Toprak Kabarmasına Etkileri

Cilt: 43 Sayı: 2 5 Mart 2014
PDF İndir
TR

Anıza Doğrudan Ekim Makinalarında Kullanılan Farklı Gömücü Ayak ve Traktör İlerleme Hızlarının; Çizi Kesit Alanı ve Toprak Kabarmasına Etkileri

Öz

Tarla koşullarında yürütülen bu araştırmada, anıza doğrudan ekim makinalarında kullanılan farklı gömücü ayak ve traktör ilerleme hızlarının, çizi kesit alanı ve toprak kabarmasına olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla; kanatlı çapa, çizel ve dar çapa tip gömücü ayaklardan ve 1,1.5 ve 2 ms-1 olmak üzere üç farklı traktör ilerleme hızlarından yararlanılmıştır. Gömücü ayaklar aynı makina çatısına monte edilerek kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, araştırmada kullanılan en büyük çizi kesit alanı ve toprak kabarması çizel tip gömücü ayak ile işlenen parsellerde elde edilirken en düşük değerler dar çapa tip gömücü ayakların kullanıldığı parsellerde gözlenmiştir. Traktör ilerleme hızının artışı tüm gömücü ayaklarda çizi kesit alanı ve toprak kabarma değerlerini artırmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bueno, J., Hernandez, J.L., Alvarez, M., Amiama, C., 2002. Seeding opener and fertilizer placement in no-tillage silage corn production. In: Proceedings of the International Conference on Agricultural Engineering, vol. 1. Budapest, Hungary, 30 June–4 July, pp. 71–76.
  2. Buschiazzo, D.E., Zobeckd T. M., Abascal, S.A., 2007. Wind erosion quantity and quality of an Entic Haplustoll of the semi-arid pampas of Argentina. Journal of Arid Environments 69, 29–39.
  3. Chaudhuri, D., 2001. Performance evaluation of various types of furrow openers on seed drills-A Review. Journal of Agricultural Engineering Research, 79(2): 125-137.
  4. Cookson, R., Murphy D. V., Roper, M.M., 2008. Characterizing the relationships between soil organic matter components and microbial function and composition along a tillage disturbance gradient. Soil Biology and Biochemistry, 40, 763–777.
  5. Çelik, A., 1998. Toprak frezesinde değişik tip bıçakların toprağa olan etkilerinin ve güç tüketimlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı, Basılmamış Doktora Tezi, Erzurum.
  6. Çelik, A., Altıkat, S., Turgut, N., 2009. Farklı tip anıza doğrudan ekim makinalarının değişik anız koşullarında, çizi özellikleri ve anız dağılımı yönünden karşılaştırılması. 25. Tarımsal Mekanizasyon Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, Isparta.
  7. Darmora, D.P., Pandey, K.P., 1995. Evaluation of performance of furrow openers of combined seed and fertilizer drills. Soil & Tillage Research, 34 (2), 127–139.
  8. Hemmat, A., Khashoei, A. A., 2003. Emergence of irrigated cotton in flatland planting in relation to furrow opener type and crust breaking treatments for Cambisols in central Iran. Soil & Tillage Research, 70 (2), 153–162.

Ayrıntılar

Birincil Dil

tr;en

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ahmet Çelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

5 Mart 2014

Gönderilme Tarihi

5 Mart 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 43 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Altıkat, S., & Çelik, A. (2014). Anıza Doğrudan Ekim Makinalarında Kullanılan Farklı Gömücü Ayak ve Traktör İlerleme Hızlarının; Çizi Kesit Alanı ve Toprak Kabarmasına Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(2), 157-162. https://izlik.org/JA69WL99RZ
AMA
1.Altıkat S, Çelik A. Anıza Doğrudan Ekim Makinalarında Kullanılan Farklı Gömücü Ayak ve Traktör İlerleme Hızlarının; Çizi Kesit Alanı ve Toprak Kabarmasına Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014;43(2):157-162. https://izlik.org/JA69WL99RZ
Chicago
Altıkat, Sefa, ve Ahmet Çelik. 2014. “Anıza Doğrudan Ekim Makinalarında Kullanılan Farklı Gömücü Ayak ve Traktör İlerleme Hızlarının; Çizi Kesit Alanı ve Toprak Kabarmasına Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 43 (2): 157-62. https://izlik.org/JA69WL99RZ.
EndNote
Altıkat S, Çelik A (01 Mart 2014) Anıza Doğrudan Ekim Makinalarında Kullanılan Farklı Gömücü Ayak ve Traktör İlerleme Hızlarının; Çizi Kesit Alanı ve Toprak Kabarmasına Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 43 2 157–162.
IEEE
[1]S. Altıkat ve A. Çelik, “Anıza Doğrudan Ekim Makinalarında Kullanılan Farklı Gömücü Ayak ve Traktör İlerleme Hızlarının; Çizi Kesit Alanı ve Toprak Kabarmasına Etkileri”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 43, sy 2, ss. 157–162, Mar. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA69WL99RZ
ISNAD
Altıkat, Sefa - Çelik, Ahmet. “Anıza Doğrudan Ekim Makinalarında Kullanılan Farklı Gömücü Ayak ve Traktör İlerleme Hızlarının; Çizi Kesit Alanı ve Toprak Kabarmasına Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 43/2 (01 Mart 2014): 157-162. https://izlik.org/JA69WL99RZ.
JAMA
1.Altıkat S, Çelik A. Anıza Doğrudan Ekim Makinalarında Kullanılan Farklı Gömücü Ayak ve Traktör İlerleme Hızlarının; Çizi Kesit Alanı ve Toprak Kabarmasına Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014;43:157–162.
MLA
Altıkat, Sefa, ve Ahmet Çelik. “Anıza Doğrudan Ekim Makinalarında Kullanılan Farklı Gömücü Ayak ve Traktör İlerleme Hızlarının; Çizi Kesit Alanı ve Toprak Kabarmasına Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 43, sy 2, Mart 2014, ss. 157-62, https://izlik.org/JA69WL99RZ.
Vancouver
1.Sefa Altıkat, Ahmet Çelik. Anıza Doğrudan Ekim Makinalarında Kullanılan Farklı Gömücü Ayak ve Traktör İlerleme Hızlarının; Çizi Kesit Alanı ve Toprak Kabarmasına Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Mart 2014;43(2):157-62. Erişim adresi: https://izlik.org/JA69WL99RZ

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/