Her yıl aynı tohumluğu kullanan patates üreticileri verimlerinin
gittikçe azaldığından yakmmaktadırlar. Bunun en onemli sebebi,
kontrolsuz yetişen patateslerde bilhassa virüslerin sebep oldukları
hastalık oranlarının zamanla artmış olmasıdır. Şüphesiz en iyi ya i resmi
kuruluşlarca teknik yollardan hastahksız patates tohumluğu yeti;tirilerek
onder çiftçilere dağıtılması ve bunların arazilerinde kontrollu yetiştirilmesini
ve geni.şleti/mesini sağlayarak diğer üreticilere intikaline yardım etmektir.
Diğer üreticilerde arazilerinde sık sık tarla kontrol/arı yaparak hastalıklı
ve hatta şüpheli gördükleri bitkileri sökerek imha etmeli ve tohumluklarını
sıhhatlı bitkilerden alma/rdırlar. İşte bu söylediklerimizin doğruluğunu
göstermek için Erzurum şartlarında 1961, 1968 ve 1969 yıllannda
yaptığımız çalışma ile verimin arttığını ispat etmeğe çalıştık. Bunun
için tarlalar da sık sık yapılan kontrol/arla gözle teşhisini yapabildiğimiz
hasta ve sıhhatlı bitkileri işaretledik, bunlardan aldığımız tohumluk/
arı müteakip yıllarda verim denemesine aldık. Yüzde yüz
sıhhatlı kabul ettiğimiz bitkilere göre yüzde 10, 50, 75 ve 100 oranında
hasta parsellerin verimi, ocaktaki yumru sayısını, ve bunlarıdan yapılan
chips (=cips) verimini dnemli derecelerde azaltlığını gördük.
Bu pratik işlemin çiftçilere tavsiye edilebileceğini bir kere daha rakamlarla
değerlendirmeye çalıştık.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Aralık 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1970 Cilt: 1 Sayı: 3 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/