Bu çalışmanın amacı, drenaj kanallarından alınan su örneklerinin fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik analizleri sonucunda,
içme, kullanma ve tarımsal amaçla yararlanılan suların kalite durumlarının belirlenmesidir. Bu amaçla su örnekleri, drenaj
kanallarında seçilen 4 ayrı yerden usulune uygun olarak, her bir istasyondan 20 şer örnek almak kaydıyla 2005-2006 yıllarında
arazilerden drene olan suyun en fazla olduğu Ekim-Kasım ve Aralık olmak üzere 3 ay boyunca toplanmış, su örnekleri alınan
kesimlerden, aynı zamanda usulüne uygun olarak kanal boyunca kanal kıyısından itibaren 10 m’lik bant içerisinde 0-20, 20-40 cm
derinliklerden ise toprak örnekleri alınmıştır. Aylık olarak yapılan analizler sonucunda ele alınan kalite ve kirlilik parametrelerine
göre; görünüş, bulanıklık, renk, koku ve tad gibi fiziksel özelikleri bakımından sular normal bulunmuş, elektriksel iletkenlik (E.C)
728.25-1483.52 mmhos/cm, pH 7.77-8.30, Ca 22.00-72.00 mg/l Mg, 24.30-51.00 mg/l, organik madde (OM) miktarı 0.80-4.40
mg/l, toplam sertlik 200-300 mg/l, NH4 0.01-0.075 mg/l, B 0.00-0.5 mg/l, CO3 eser miktarda, HCO3 102.60-579.50 mg/l, artık
Na2CO3 0.750-3.773 me/l, CI 56.80-142.00 mg/l, SO4 eser miktarda, NO2 0.00-0.138 mg/l NO3 0.13-5.32 mg/l, PO4 0.35 mg/l, Na
14.00-100.4 mg/l, K 0.39-3.90 mg/l ağır metallerden Cu, Ni, Pb bulunmamış, Zn 0.028-0.075 mg/l SAR 0.02-2.60 Oksijen 4.1-6.7
mg/l gibi kimyasal özelliklerinin verilen sınırlar arasında değiştiği belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, tarımsal alanların
sulanmasında kullanılan bu suların ve diğer atık suların deşarj edildiği kanallardaki suların yeniden tarımsal alanların sulanmasında
kullanımı, sulama suyu kriterleri bakımından değerlendirildiğinde, her nekadar fiziksel özellikler bakımından bir sorun görünmese de
kimyasal özellikleri bakımından özellikle artık Na2CO3 değeri 2.5 me/l den fazla olduğunda suyun uzun süre kullanımına bağlı
olarak tarımsal alanlarda toprak tuzluluğunun artmasına neden olacağı tespit edilmiştir. Bu nedenle söz konusu kanal sularının
kullanımında yetiştirilecek bitkinin tuz toleransı ve su ihtiyacı dikkate alınarak bölgede toprakların var olan tuzluluk probleminin
artırılmaması için söz konusu kanal sularının kontrollü olarak kullanımı sağlanmalıdır. Ayrıca drenaj kanallarındaki bu suların
kontrollü olarak kullanımı özellikle içme suyu olarak kullanılması organik madde düzeyinin 3.5 mg/l’nin üzerine çıkması
durumunda uygun olmayacaktır.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 39 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/