Bu çalışmada Erzurum yöresindeki silaj yapım tekniklerinin ve tüketim alışkanlıklarının saptanması amaçlanmıştır. Bu
amaçla silaj yapan 47 işletmede anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmada işletmelerin yapısı, silaj yapımına yönelik makina varlığı,
uygulanan silaj yapım teknikleri, silaj tüketim alışkanlıkları ile silaj yapım ve tüketiminde karşılaşılan sorunlar ele alınmıştır.
Yörede silaj yapımı ve tüketimi 2000’li yıllarda başlamasına rağmen hızla yaygınlaşmaktadır. En çok silajı yapılan bitki mısırdır.
Mısırın yanı sıra yonca ve sorgum silajı da yapılmaktadır. Silaj büyük oranda toprak üstü geçici silolarda ve geleneksel yöntemlerle
yapılmaktadır. Üreticiler silajı genellikle kendi ihtiyaçları için yapmaktadır. Yapılan silajlar özellikle süt sığırlarının beslenmesinde
kullanılmaktadır. Silajlık bitki yetiştiriciliğinde kuş ve kargaların tohumlara ve genç filizlere zarar vermesinin önemli bir sorun
olduğu saptanmıştır. Silaj yapım aşamasında silaj makinası temini, tüketiminde ise kışın aşırı soğuk havalarda dondan olumsuz
etkilenme, önemli sorunlar olarak öne çıkmaktadır.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 39 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/