BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de Organik Tarım ve Sorunları

Yıl 2007, Cilt: 38 Sayı: 2, 203 - 206, 10.01.2011

Öz

Dünyada organik tarım hızla gelişmekte ve yaklaşık 120 ülkede, 32 milyon hektarlık alanda organik tarım yapılmaktadır.
28.7 milyar $’lık organik ürün pazarında Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri en büyük pazar payına sahiptirler. Türkiye’de, 1994
yılında yayınlanan ilk organik tarım yönetmeliğini takiben organik tarım alanında ciddi gelişmeler sağlanmıştır. 2005 yıllında 203
811 hektarlık alanda 421 934 ton organik ürün üretilmiştir. Yurtdışına ihraç edilen 9 319 ton organik üründen 23 230 259 $ bir
gelir sağlanmıştır. Bununla birlikte ülkemiz, bitkisel üretimdeki çeşitlilik, doğal çayır ve mer’a alanlarının mevcudiyeti, büyükbaş
ve küçükbaş hayvan varlığı ve yeterli işgücüne sahip olması nedeniyle organik tarım alanında önemli bir potansiyele sahiptir.
Türkiye sahip olduğu bu potansiyelden dolayı, organik ürün pazarından daha çok pay alması gerekmektedir. Organik ürün pazar
payının yükseltilmesi için çiftçilerin örgütlenmesi, organik tarım ilgili eğitim ve danışmanlık hizmeti, kontrol ve sertifikasyon
kuruşlarının sayısı ve yapısı, organik tarımla ilgili şeffaf ve akıcı veri toplama ağlarının oluşturulması, organik tarım yapan
işletmelerin yapısal özellikleri ve akredite laboratuarlarla ilgili konularda acilen çözülmesi gereken problemler vardır.

Kaynakça

  • Ak, İ., 2004. Apolyont doğal tarım ve hayvancılık projesi. I. Uluslararası organik hayvansal üretim ve gıda güvenliği kongresi. 28 Nisan–1 Mayıs, 2004, s.144.
  • Altındişli, A., 2006. Dünya’da ve Türkiye’de organik tarım uygulamaları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Notları.
  • Anonim., 2006. Organik tarım strateji belgesi (taslak). http://www.tarim.gov.tr/organik tarım.
  • Helga, W, and Yussefi, M., 2006. The world of organic agriculture. http://www.ifoam.org/press/press/Statistics_2006.html
  • Kaymakçı, M, Taşkın, T, Koşum, N, Önenç, S.S, Önenç, A., 2004. Organik süt üretimini Türkiye’de geliştirme olanakları. I. Uluslararası organik hayvansal üretim ve gıda güvenliği kongresi. 28 Nisan–1 Mayıs, 2004, s.358.
  • Öztürk, A, İ., 2004. Türkiye’de organik bal üretimi. I. Uluslararası organik hayvansal üretim ve gıda güvenliği kongresi. 28 Nisan–1 Mayıs, 2004, s.111.
  • Taşbaşlı, H ve Zeytin., 2003. Organik tarımın genel ilkeleri. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Mart-2003, Ankara.
  • Subaşı, G., 2003. Türkiye’de organik tarım, sorunları ve çözüm önerileri. Tarım ve Mühendislik Dergisi, Sayı, 66-67, s. 23. 9.
  • TÜİK-2007. Türkiye İstatistik Kurumu.
  • ttp://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do.
Yıl 2007, Cilt: 38 Sayı: 2, 203 - 206, 10.01.2011

Öz

Kaynakça

  • Ak, İ., 2004. Apolyont doğal tarım ve hayvancılık projesi. I. Uluslararası organik hayvansal üretim ve gıda güvenliği kongresi. 28 Nisan–1 Mayıs, 2004, s.144.
  • Altındişli, A., 2006. Dünya’da ve Türkiye’de organik tarım uygulamaları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Notları.
  • Anonim., 2006. Organik tarım strateji belgesi (taslak). http://www.tarim.gov.tr/organik tarım.
  • Helga, W, and Yussefi, M., 2006. The world of organic agriculture. http://www.ifoam.org/press/press/Statistics_2006.html
  • Kaymakçı, M, Taşkın, T, Koşum, N, Önenç, S.S, Önenç, A., 2004. Organik süt üretimini Türkiye’de geliştirme olanakları. I. Uluslararası organik hayvansal üretim ve gıda güvenliği kongresi. 28 Nisan–1 Mayıs, 2004, s.358.
  • Öztürk, A, İ., 2004. Türkiye’de organik bal üretimi. I. Uluslararası organik hayvansal üretim ve gıda güvenliği kongresi. 28 Nisan–1 Mayıs, 2004, s.111.
  • Taşbaşlı, H ve Zeytin., 2003. Organik tarımın genel ilkeleri. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Mart-2003, Ankara.
  • Subaşı, G., 2003. Türkiye’de organik tarım, sorunları ve çözüm önerileri. Tarım ve Mühendislik Dergisi, Sayı, 66-67, s. 23. 9.
  • TÜİK-2007. Türkiye İstatistik Kurumu.
  • ttp://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm DERLEMELER
Yazarlar

Bahri Bayram

Halil Yolcu Bu kişi benim

Vecihi Aksakal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 38 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bayram, B., Yolcu, H., & Aksakal, V. (2011). Türkiye’de Organik Tarım ve Sorunları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 38(2), 203-206.
AMA Bayram B, Yolcu H, Aksakal V. Türkiye’de Organik Tarım ve Sorunları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;38(2):203-206.
Chicago Bayram, Bahri, Halil Yolcu, ve Vecihi Aksakal. “Türkiye’de Organik Tarım Ve Sorunları”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 38, sy. 2 (Ocak 2011): 203-6.
EndNote Bayram B, Yolcu H, Aksakal V (01 Ocak 2011) Türkiye’de Organik Tarım ve Sorunları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 38 2 203–206.
IEEE B. Bayram, H. Yolcu, ve V. Aksakal, “Türkiye’de Organik Tarım ve Sorunları”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 38, sy. 2, ss. 203–206, 2011.
ISNAD Bayram, Bahri vd. “Türkiye’de Organik Tarım Ve Sorunları”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 38/2 (Ocak 2011), 203-206.
JAMA Bayram B, Yolcu H, Aksakal V. Türkiye’de Organik Tarım ve Sorunları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;38:203–206.
MLA Bayram, Bahri vd. “Türkiye’de Organik Tarım Ve Sorunları”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 38, sy. 2, 2011, ss. 203-6.
Vancouver Bayram B, Yolcu H, Aksakal V. Türkiye’de Organik Tarım ve Sorunları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;38(2):203-6.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/