Priming, ekim öncesinde tohuma yapılan çeşitli uygulamalar olup, çimlenme için gerekli metabolik aktiviteyi başlatacak,
ancak kök çıkışına imkan tanımayacak seviyedeki kontrollü su alımı olarak tanımlanmaktadır. Priming pek çok bitki türünde,
özellikle düşük sıcaklık gibi uygun olmayan koşullarda, çimlenme-çıkış oranını ve hızını artırmakta ve buna bağlı olarak, kısa
sürede istenilen sıklıkta fide tesisinin sağlanmasına imkan tanımaktadır. Priming uygulaması neticesinde, hızlı kök ve sürgün
çıkışının gerçekleşmesi daha kuvvetli fide gelişimine fırsat vermekte, kurağa dayanıklılık artmakta, bitkiler daha kısa sürede
çiçeklenerek hasat olgunluğuna gelmekte ve verim yükselmektedir. Ayrıca, priming uygulaması hastalık ve zararlılara karşı
dayanıklılık da sağlayabilmekte ve baklagillerde nodül oluşumunu artırmaktadır. Bu literatür çalışmasında, priming uygulamasının
amaçları, faydaları, etki mekanizmaları, priming uygulama teknikleri ve priming uygulamalarına etki eden önemli faktörler
üzerinde durulmuştur.
Ozmopriming hidropriming matripriming priming uygulamasının faydaları ve etki mekanizmaları priming uygulamalarına etki eden faktörler
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 38 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/