Bor doğada serbest olarak bulunmaz, diğer elementlerin oksitleriyle birlikte B2O3 halinde bulunur. Bor mineralleri
genellikle Na, Ca, Mg gibi bor alkali ve toprak alkali metallerle birleşik hidratlı boratlardır. Bor mineralleri ve türevlerinin
kendilerine özgü bir çok özellikleri bunların yerlerinin doldurulmasını olanaksız kılacak niteliktedir. Tarımda, bor mineralleri
bitki örtüsünün gelişmesini artırmak veya önlemek maksadıyla, biyolojik gelişim ve kontrol kimyasallarında bakterisit ve
fungusit olarak küf1enmeyi önlemek amacıyla, yavaş eriyen gübre üretiminde kullanılmaktadır. Bor, sodyum klorat ve bromosol
gibi bileşiklerle yabancı otların yok edilmesi veya toprağın bitki yetiştirme ortamı olarak stabilleştirilmesi gereken durumlarda da
kullanılmaktadır. Bor eksikliği görülen bitkiler arasında yumru köklü bitkiler (özellikle şeker pancarı), kaba yoncalar, meyve
ağaçları, üzüm, zeytin, kahve, tütün ve pamuk sayılmaktadır. Bu gibi hallerde susuz boraks ve boraks penta hidrattan mamul bir
gübre kullanılmaktadır. Ayrıca suda eriyebilen sodyum pentaborat veya disodyum extaborattan mahsulün üzerine püskürtülmek
suretiyle faydalanılmaktadır.
Bor Bor Bileşikleri Biyolojik Gelişim Gübre Üretimi Tarımsal Etki
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 37 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/