Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Comparison Of The Sector Of Aquaculture Products From The Aspects Of Production, Consumption, Export And Import in Turkey And The Europen Union (EU)

Yıl 2005, Cilt: 36 Sayı: 1, 109 - 116, 10.01.2011

Öz

 In this paper EU and Turkey were compared in terms of aquacultural production, consumption, export and import by using various sources of international data. Total quantity of aquacultural production, consumption (per capita), export and import quantity of EU and Turkey based on 2003 were reported as 7-8 million tons, 500-600 thousand tons; 21,83 kg, 6.8 kg; 6.7 million tons, 38 thousand tons and 10,4 million tons, 52 thousand tons respectively. Aquacultural productions originated from seas and breeding in Turkey and EU were recorded as 78.7%, 13.6% and 78%, 18% respectively. Considering export and import values, there were 25% and 74% increase respectively in Turkey. On the other hand, the quantity of cultural production over total aquacultural production in Turkey and EU were increased to 13% and 17% respectively. 

Kaynakça

  • Anonim, 1999. İGEME, Tarım Ürün Profilleri Su Ürünleri.
  • Anonim, 2000. TÜGEM, 1997-1998 Yıllık ve 1999 Ocak- Ekim Dönemi Su Ürünleri İthalat ve İhracat Miktar ve Değerleri Dış Ticaret Müsteşarlığı, Ankara.
  • Anonim , 2005. DİE Su Ürünleri İstatistikleri. Ankara
  • Anonim, 2005. İGEME, Türkiye Su Ürünleri Dış Ticaret Rakamları, Online Erişim, http://www.igeme.org.tr.
  • Anonymous, 2005. FAO, Fishery Statistics, Online Erişim, http://www.fao.org.
  • Aras, N. M., Kocaman, E.M., Aras, M.S., 2000. Genel Su Ürünleri ve Kültür Balıkçılığının Temel Esasları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Su Ürünleri Bölümü, Yayın No:216, Erzurum.
  • Atay, D., 1993. Su Ürünleri Mevzuatı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Yayınları, No: 1294, Ders Kitabı 370, 246 s.
  • Atay, D., Korkmaz, A.Ş., 2000. Avrupa Birliği – Türkiye Su Ürünleri Sektörleri Arasında İhracat ve İthalat Düzenlemeleri. IV. Su Ürünleri Sempozyumu (28-30 Haziran), Erzurum.
  • Babadoğan, G., 1998. Su Ürünleri Sektör Araştırması. İGEME, Ankara, 124 s.
  • Çelikkale, M.S., 1998.Türkiye Balıkçılığı. Deniz ve Kültür Balıkçılığı Sempozyumu, İTO, 2-3 Nisan 1998, 12 s. İzmir.
  • Çelikkale, M.S., Düzgüneş, E. ve Okumuş, İ., 1999. Türkiye Su Ürünleri Sektörü ve Avrupa Birliği ile Entegrasyonu, İstanbul Ticaret Odası. Yayın No: 1999-63, 533s., İstanbul.
  • Çelikkale, M.S., Düzgüneş, E. ve Okumuş, İ., 1999. Türkiye Su Ürünleri Sektörü, Potansiyeli. Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri, İstanbul Ticaret Odası, Yayın No : 1999-2, 414 s., İstanbul.
  • Okumuş, İ. ve Düzgüneş, E., 2000. Su Ürünleri Sektöründe Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri. IV. Su Ürünleri Sempozyumu (28-30 Haziran), Erzurum.
  • Yavuz, O., Yavuz, F.,ve Türkmen, M., 1995. Gümrük Birliği Bağlamında Türkiye Avrupa Topluluğu Su Ürünleri Üretim ve Tüketiminin Son Durumu. Doğu Anadolu Bölgesi II. Su Ürünler Sempozyumu, 14-16 Haziran 1995, Erzurum.
  • Yavuz, O., 2000. AB’ne Adaylık Sürecinde AB ve Türkiye’de Balıkçılık Politikaları. Beklenen Gelişmeler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri, IV. Su Ürünleri Sempozyumu, A.Ü. Ziraat Fak. Su Ürünleri Bölümü, Erzurum.

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) Su Ürünleri Sektörünün Üretim, Tüketim, İhracat ve İthalat Yönünden Karşılaştırılması

Yıl 2005, Cilt: 36 Sayı: 1, 109 - 116, 10.01.2011

Öz

Bu çalışmada AB ve Türkiye su ürünleri sektörü üretim, tüketim, ihracat ve ithalat yönünden çeşitli kaynaklardan faydalanılarak
karşılaştırılmıştır. 2003 yılı itibariyle toplam su ürünleri istihsali, tüketim, ihracat ve ithalat miktarı AB ve Türkiye için sırasıyla yaklaşık
7-8 milyon ton, 500-600 bin ton; 21,83 kg, 6,8 kg; 6,7 milyon ton, 38 bin ton ve 10,4 milyon ton, 52 bin ton olarak rapor edilmiştir.
Ülkemizde su ürünleri üretiminin % 78,7’si denizlerden, % 13,6’sı yetiştiricilikten sağlanırken, AB’de ise bu değerler sırasıyla %78 ve
%18 şeklinde kaydedilmiştir. Türkiye su ürünleri ihracatında %25’lik ithalatta ise %74 oranında bir artış gözlenmiştir. Diğer yandan
toplam su ürünleri üretiminde kültür üretiminin payı Türkiye ve AB’nde sırasıyla %13 ve %17’ye yükselmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 1999. İGEME, Tarım Ürün Profilleri Su Ürünleri.
  • Anonim, 2000. TÜGEM, 1997-1998 Yıllık ve 1999 Ocak- Ekim Dönemi Su Ürünleri İthalat ve İhracat Miktar ve Değerleri Dış Ticaret Müsteşarlığı, Ankara.
  • Anonim , 2005. DİE Su Ürünleri İstatistikleri. Ankara
  • Anonim, 2005. İGEME, Türkiye Su Ürünleri Dış Ticaret Rakamları, Online Erişim, http://www.igeme.org.tr.
  • Anonymous, 2005. FAO, Fishery Statistics, Online Erişim, http://www.fao.org.
  • Aras, N. M., Kocaman, E.M., Aras, M.S., 2000. Genel Su Ürünleri ve Kültür Balıkçılığının Temel Esasları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Su Ürünleri Bölümü, Yayın No:216, Erzurum.
  • Atay, D., 1993. Su Ürünleri Mevzuatı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Yayınları, No: 1294, Ders Kitabı 370, 246 s.
  • Atay, D., Korkmaz, A.Ş., 2000. Avrupa Birliği – Türkiye Su Ürünleri Sektörleri Arasında İhracat ve İthalat Düzenlemeleri. IV. Su Ürünleri Sempozyumu (28-30 Haziran), Erzurum.
  • Babadoğan, G., 1998. Su Ürünleri Sektör Araştırması. İGEME, Ankara, 124 s.
  • Çelikkale, M.S., 1998.Türkiye Balıkçılığı. Deniz ve Kültür Balıkçılığı Sempozyumu, İTO, 2-3 Nisan 1998, 12 s. İzmir.
  • Çelikkale, M.S., Düzgüneş, E. ve Okumuş, İ., 1999. Türkiye Su Ürünleri Sektörü ve Avrupa Birliği ile Entegrasyonu, İstanbul Ticaret Odası. Yayın No: 1999-63, 533s., İstanbul.
  • Çelikkale, M.S., Düzgüneş, E. ve Okumuş, İ., 1999. Türkiye Su Ürünleri Sektörü, Potansiyeli. Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri, İstanbul Ticaret Odası, Yayın No : 1999-2, 414 s., İstanbul.
  • Okumuş, İ. ve Düzgüneş, E., 2000. Su Ürünleri Sektöründe Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri. IV. Su Ürünleri Sempozyumu (28-30 Haziran), Erzurum.
  • Yavuz, O., Yavuz, F.,ve Türkmen, M., 1995. Gümrük Birliği Bağlamında Türkiye Avrupa Topluluğu Su Ürünleri Üretim ve Tüketiminin Son Durumu. Doğu Anadolu Bölgesi II. Su Ürünler Sempozyumu, 14-16 Haziran 1995, Erzurum.
  • Yavuz, O., 2000. AB’ne Adaylık Sürecinde AB ve Türkiye’de Balıkçılık Politikaları. Beklenen Gelişmeler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri, IV. Su Ürünleri Sempozyumu, A.Ü. Ziraat Fak. Su Ürünleri Bölümü, Erzurum.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm DERLEMELER
Yazarlar

Nilgün Özdemir Bu kişi benim

N. Mevlüt Aras Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 36 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özdemir, N., & Aras, N. M. (2011). Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) Su Ürünleri Sektörünün Üretim, Tüketim, İhracat ve İthalat Yönünden Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36(1), 109-116.
AMA Özdemir N, Aras NM. Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) Su Ürünleri Sektörünün Üretim, Tüketim, İhracat ve İthalat Yönünden Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;36(1):109-116.
Chicago Özdemir, Nilgün, ve N. Mevlüt Aras. “Türkiye Ve Avrupa Birliği (AB) Su Ürünleri Sektörünün Üretim, Tüketim, İhracat Ve İthalat Yönünden Karşılaştırılması”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 36, sy. 1 (Ocak 2011): 109-16.
EndNote Özdemir N, Aras NM (01 Ocak 2011) Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) Su Ürünleri Sektörünün Üretim, Tüketim, İhracat ve İthalat Yönünden Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 36 1 109–116.
IEEE N. Özdemir ve N. M. Aras, “Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) Su Ürünleri Sektörünün Üretim, Tüketim, İhracat ve İthalat Yönünden Karşılaştırılması”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 36, sy. 1, ss. 109–116, 2011.
ISNAD Özdemir, Nilgün - Aras, N. Mevlüt. “Türkiye Ve Avrupa Birliği (AB) Su Ürünleri Sektörünün Üretim, Tüketim, İhracat Ve İthalat Yönünden Karşılaştırılması”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 36/1 (Ocak 2011), 109-116.
JAMA Özdemir N, Aras NM. Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) Su Ürünleri Sektörünün Üretim, Tüketim, İhracat ve İthalat Yönünden Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;36:109–116.
MLA Özdemir, Nilgün ve N. Mevlüt Aras. “Türkiye Ve Avrupa Birliği (AB) Su Ürünleri Sektörünün Üretim, Tüketim, İhracat Ve İthalat Yönünden Karşılaştırılması”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 36, sy. 1, 2011, ss. 109-16.
Vancouver Özdemir N, Aras NM. Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) Su Ürünleri Sektörünün Üretim, Tüketim, İhracat ve İthalat Yönünden Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;36(1):109-16.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/