ÖZET: Bu çalışmada, Erzurum Karasu ovası topraklarının, bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri ile ovada mevcut taban suyunun kalitesi incelenerek, tarımsal potansiyellerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma alanı toprakları genç yaşlı kolüvial ve alüvial depozitler üzerinde oluşmuşlardır. Alanın yaklaşık % 54’ü ağır bünyeli, % 6’sı şiddetli, % 3’ü çok şiddetli tuzlu, % 9’u şiddetli alkali, % 26’sında taban suyunun 120 cm’den daha sığ ve taban suyu tuzluluğunun genelde 2.01 dS/m‘nin üzerinde olduğu belirlenmiştir. Toprakların, fiziksel, kimyasal ve drenaj özellikleri dikkate alınarak sulu tarıma uygunlukları ve arazi kullanım kabiliyet sınıflaması yapılmış ve elde edilen veriler doğrultusunda, toprakların tarımsal potansiyelleri irdelenerek bazı önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar kelimeler: Karasu ovası, tarım potansiyeli, tuzluluk, alkalilik, taban suyu
Agricultural Potential of Karasu Plain Soils
ABSTRACT: The objective of this study was to determine agricultural potential of soils in Karasu plain by evaluating fundamental soil properties, groundwater level, and water quality data. Soils in the study area have been formed on young alluvial and colluvial deposits. It was obtained that soils investigated consisted of about %54 heavy texture (clay texture), % 6 strongly saline, %3 very strongly saline, %9 strongly alkaline and %26 of the area has a shallow ground water level less than 120 cm and groundwater salinity commonly over than 2.01dS/m. At the end of the study, irrigation suitability and land use capability classification have been done. Agricultural potential of the study area was evaluated and some recommendations were made.
Keywords: Karasu plain, agricultural potential, saline, alkaline, groundwater
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Cilt: 34 Sayı: 4 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/