BibTex RIS Kaynak Göster

Sağmal İneklerin Meme Başı Derileri ve Çiğ Sütlerinden İzole Edilen Staphylococcus aureus’ların Patojenite Özellikleri ile Bazı Antibiyotiklere Duyarlılıkları / The Pathogenic Properties and the Varied Antibiotic Sensitivities of S. aureus Isolated from T

Yıl 2003, Cilt: 34 Sayı: 4, - , 10.01.2011

Öz

ÖZET: Bu çalışmada, sağmal ineklerin meme başı derileri ve çiğ süt örneklerinde Staphylococcus aureus’un yaygınlığı ve izole edilen S. aureus’ların termonükleaz ve enterotoksijenik özellikleri ile bunların bazı antibiyotiklere duyarlılıkları araştırılmıştır. Bu amaçla, Van ili çevresindeki 5 farklı çiftlikten 100 sağmal süt ineğine ait 100 adet çiğ süt (80 adet süt örneği California Mastitis Test (CMT) negatif, 20 adet süt örneği CMT pozitif) örneği ile aynı ineklerin sağım öncesi meme başı derilerinden alınan yıkama suyu örnekleri S. aureus yönünden incelenmiştir. Meme başı derisi örneklerinin 38 (%38)’inde S. aureus bulunmuştur. S. aureus’ların 16 (%42)’sı enterotoksin oluşturmuştur. Bunlardan 8’i enterotoksin tip A, 6’sı enterotoksin tip C ve 2’si enterotoksin tip D olarak belirlenmiştir. CMT negatif olan süt örneklerinin 19’unda (%23,7) S. aureus tespit edilmiş ve bunların 8 (%42)’inin enterotoksin oluşturduğu saptanmıştır. Enterotoksinlerin 4’ü enterotoksin tip C, 3’ü enterotoksin tip A ve 1’i enterotoksin tip D olarak belirlenmiştir. CMT pozitif olan süt örneklerinde S. aureus 12 örnekte (%60) identifiye edilmiş ve bunların 6 (%50)’sı enterotoksin oluşturmuş, 2’si enterotoksin tip A, 4’ü enterotoksin tip C olarak saptanmıştır. İzole edilen S. aureus’lar; amoksasiline (%42), kloksasiline (%44,3), eritromisine (%83), oksitetrasikline (%75), sulbaktam+ampisiline (%32), gentamisine (%100) ve sefaperazona (% 68) karşı duyarlı bulunmuştur. Çiğ ve özellikle subklinik mastitisli sütlerin, besin zehirlenmelerinde rol oynayan enterotoksijenik S. aureus’lar açısından yüksek oranda bir risk oluşturabileceği sonucuna varılmıştır. Ayrıca sonuçlar, sağım öncesi meme hijyeninin ve sağılan memenin düzenli olarak sağlık kontrolünün zorunlu olduğunu göstermiştir.
Anahtar Kelimeler: Çiğ süt, S. aureus, Antiyotik duyarlılık, Enterotoksin, Mastitis
The Pathogenic Properties and the Varied Antibiotic Sensitivities of S. aureus Isolated from Teat Skin and Raw Milk of Dairy Cows

 

ABSTRACT : The purpose of this study was to investigate the prevalence of Staphylococcus aureus, the thermonuclease and enterotoxigenic properties and the sensitivities of isolated S. aureus to some antibiotics. One hundred raw milk samples obtained from 100 dairy cows from 5 different farms located in Van and cleaning water samples of teat skins of the same animals before swindling were investigated from the point of S. aureus infection. Of the milk samples, 80 were CMT negative and 20 were CMT positive. S. aureus was detected in 38 of all the teat skin samples. Enterotoxin was produced in 16 (42%) of all isolated S. aureus. Of them, 8 strains produced enterotoxin type A, 6 strains type C and 2 strains type D. In the CMT negative milk samples, 19 (23.7%) S. aureus were isolated and 8 (42%) of them produced enterotoxin. 4, 3 and 1 of enterotoxigenic strains produced type C, A and D respectively. In the CMT positive milk samples, 12 (60%) S. aureus were isolated and 6 (50%) of them produced enterotoxin while 2 and 4 of enterotoxigenic strains produced type A and C respectively. Isolated S. aureus were found to be sensitive to following antibiotics; amoxicillin (% 42), cloxacillin (% 44.3), erythromycin (% 83), oxytetracycline (% 75), sulbactam+ampicillin (% 32), gentamicin (% 100) and cefoperazone (% 68). The results obtained from this investigation indicate that raw milk and milk obtained from dairy cows with subclinic mastitic cause a great risk for the public health for enterotoxin producing S. aureus which plays an important role in food poisoning. Thus, the results show that before swindling, the udder hygiene should be given at most care and the udder should be inspected systematically.
Key Words: Raw milk, S. aureus, Antibiotic sensitivity, Enterotoxin, Mastitis

Yıl 2003, Cilt: 34 Sayı: 4, - , 10.01.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Mustafa Alişarlı Bu kişi benim

Hasan Solmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 34 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Alişarlı, M., & Solmaz, H. (2011). Sağmal İneklerin Meme Başı Derileri ve Çiğ Sütlerinden İzole Edilen Staphylococcus aureus’ların Patojenite Özellikleri ile Bazı Antibiyotiklere Duyarlılıkları / The Pathogenic Properties and the Varied Antibiotic Sensitivities of S. aureus Isolated from T. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(4).
AMA Alişarlı M, Solmaz H. Sağmal İneklerin Meme Başı Derileri ve Çiğ Sütlerinden İzole Edilen Staphylococcus aureus’ların Patojenite Özellikleri ile Bazı Antibiyotiklere Duyarlılıkları / The Pathogenic Properties and the Varied Antibiotic Sensitivities of S. aureus Isolated from T. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;34(4).
Chicago Alişarlı, Mustafa, ve Hasan Solmaz. “Sağmal İneklerin Meme Başı Derileri Ve Çiğ Sütlerinden İzole Edilen Staphylococcus aureus’ların Patojenite Özellikleri Ile Bazı Antibiyotiklere Duyarlılıkları / The Pathogenic Properties and the Varied Antibiotic Sensitivities of S. Aureus Isolated from T”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34, sy. 4 (Ocak 2011).
EndNote Alişarlı M, Solmaz H (01 Ocak 2011) Sağmal İneklerin Meme Başı Derileri ve Çiğ Sütlerinden İzole Edilen Staphylococcus aureus’ların Patojenite Özellikleri ile Bazı Antibiyotiklere Duyarlılıkları / The Pathogenic Properties and the Varied Antibiotic Sensitivities of S. aureus Isolated from T. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34 4
IEEE M. Alişarlı ve H. Solmaz, “Sağmal İneklerin Meme Başı Derileri ve Çiğ Sütlerinden İzole Edilen Staphylococcus aureus’ların Patojenite Özellikleri ile Bazı Antibiyotiklere Duyarlılıkları / The Pathogenic Properties and the Varied Antibiotic Sensitivities of S. aureus Isolated from T”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 34, sy. 4, 2011.
ISNAD Alişarlı, Mustafa - Solmaz, Hasan. “Sağmal İneklerin Meme Başı Derileri Ve Çiğ Sütlerinden İzole Edilen Staphylococcus aureus’ların Patojenite Özellikleri Ile Bazı Antibiyotiklere Duyarlılıkları / The Pathogenic Properties and the Varied Antibiotic Sensitivities of S. Aureus Isolated from T”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34/4 (Ocak 2011).
JAMA Alişarlı M, Solmaz H. Sağmal İneklerin Meme Başı Derileri ve Çiğ Sütlerinden İzole Edilen Staphylococcus aureus’ların Patojenite Özellikleri ile Bazı Antibiyotiklere Duyarlılıkları / The Pathogenic Properties and the Varied Antibiotic Sensitivities of S. aureus Isolated from T. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34.
MLA Alişarlı, Mustafa ve Hasan Solmaz. “Sağmal İneklerin Meme Başı Derileri Ve Çiğ Sütlerinden İzole Edilen Staphylococcus aureus’ların Patojenite Özellikleri Ile Bazı Antibiyotiklere Duyarlılıkları / The Pathogenic Properties and the Varied Antibiotic Sensitivities of S. Aureus Isolated from T”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 34, sy. 4, 2011.
Vancouver Alişarlı M, Solmaz H. Sağmal İneklerin Meme Başı Derileri ve Çiğ Sütlerinden İzole Edilen Staphylococcus aureus’ların Patojenite Özellikleri ile Bazı Antibiyotiklere Duyarlılıkları / The Pathogenic Properties and the Varied Antibiotic Sensitivities of S. aureus Isolated from T. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34(4).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/