Özet: Bu çalışmada, 32 adet Morkaraman ırkı koyun sütünün bazı kimyasal ve fizikokimyasal özelliklerinin laktasyon boyunca değişimi araştırılmıştır. Bu amaçla, laktasyonun 7. haftasından başlamak üzere 4 hafta arayla, toplam 4 kez bireysel olarak süt örnekleri alınmış ve bileşim, titrasyon asitliği, maya ile pıhtılaşma süresi ve bazı mineral maddeler bakımından analiz edilmiştir. Morkaraman ırkına ait sütün, ortalama (g 100g-1 süt), 16.71±0.15 kurumadde, 5.25±0.05 protein, 5.30±0.09 yağ, 5.22±0.06 laktoz, 11.41±0.10 yağsız kurumadde içerdiği, titrasyon asitliğinin 7.99±0.16 SH ve pıhtılaşma süresinin 8.06±0.78 dak olduğu tespit edilmiştir. Koyun sütünde ortalama (mg 100g-1 süt), 169.17±2.06 Ca, 121.45±1.57 P, 77.74±0.62 Na, 91.31±1.45 K ve 17.78±0.80 Mg saptanmıştır. Titrasyon asitliği ve K oranı dışında, sütün incelenen tüm özellikleri önemli düzeyde (P<0.01) laktasyona bağımlılık göstermiştir. Ayrıca, sütün incelen özellikleri arasında önemli korelasyonlar belirlenmiştir.
Anahtar kelimeler: Morkaraman, süt, laktasyon, bileşim, mineral madde
The variations of some chemical and physicochemical parameters of Morkaraman sheep milk during lactation
Abstract: Individual milk samples were collected from 32 Morkaraman sheep for every week period for total four times and analysed for chemical composition, titratable acidity, rennet clotting time and major minerals. The average chemical composition (g 100g-1 milk) of the milk of Morkaraman were determined as 16.71±0.15 total solids, 5.25±0.05 protein, 5.30±0.09 fat, 5.22±0.06 lactose, 11.41±0.10 solids non-fat; and titratable acidity and rennet clotting time of the milk were found as 7.99±0.16 SH and 8.06±0.78 min, respectively. Among the minerals, the contents (mg 100g-1 milk) in the milk were calculated as Ca 169.17±2.06, P 121.45±1.57, Na 77.74±0.62, K 91.31±1.45, and Mg 17.78±0.80. All analyzed parameters, except titratable acidity and K content of the milk, were changed significantly with lactation. Also, the correlations between studied properties of the milk were reported.
Key words: Morkaraman sheep, milk, lactation, composition, minerals
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Cilt: 34 Sayı: 3 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/