BibTex RIS Kaynak Göster

Serum Immunoglobulin Concentrations of Brown Swiss and Holstein Friesian Calves and Their Relationship with Growth Characteristics / Esmer ve Siyah Alaca Buzağıların Serum İmmunoglobulin Konsantrasyonları ve Bunların Büyüme ve Gelişme Özellikleri ile İliş

Yıl 2003, Cilt: 34 Sayı: 2, - , 10.01.2011

Öz

ABSTRACT : Serum IgG and IgM concentrations of Brown Swiss and Holstein Friesian calves at 2 days of age, weaning, 1 and 4 months of ages were determined in the study. The effect of breeds on the concentration of serum immunoglobulins at various ages was statistically insignificant except for IgM concentration at 2 days of age. Sex had only significant influence (P<0.01) on the IgM concentration obtained at weaning, and female calves had higher IgM concentration than male ones. The correlation (r = -0.39) between IgG concentration and daily weight gains in the period from birth to weaning was found to be negative and highly significant (P<0.01). Also, highly significant and negative relationships between IgM concentration determined at weaning and weights obtained at different stages of growth were determined.
Key Words: Immunoglobulins, Calves, Brown Swiss, Holstein Friesian, Growth
Esmer ve Siyah Alaca Buzağıların Serum İmmunoglobulin Konsantrasyonları ve Bunların Büyüme ve Gelişme Özellikleri ile İlişkileri

 

ÖZET : Bu çalışmada, 2 günlük, sütten kesim, 1 ve 4 aylık yaşlardaki Esmer ve Siyah Alaca buzağıların serum IgG ve IgM konsantrasyonları saptanmıştır. İki günlük yaştaki IgM konsantrasyonu hariç, farklı yaşlardaki serum immunoglobulin konsantrasyonları üzerine ırkın etkisi istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Sadece, cinsiyetin sütten kesimdeki IgM konsantrasyonu üzerine etkisi önemli olmuş, dişi buzağıların IgM konsantrasyonu erkeklerden daha yüksek bulunmuştur. Doğumdan sütten kesime kadar olan dönemde günlük canlı ağırlık artışı ve IgM konsantrasyonu arasında negatif ve çok önemli derecede (P<0.01) bir korelasyon (r = -0.39) saptanmıştır. Ayrıca, sütten kesimde ölçülen IgM konsantrasyonu ile büyümenin farklı dönemlerinde belirlenen ağırlıklar arasında çok önemli negatif bir ilişki belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: İmmunoglobulinler, buzağılar, Esmer, Siyah Alaca, Büyüme

Yıl 2003, Cilt: 34 Sayı: 2, - , 10.01.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil en;tr
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Ömer Akbulut Bu kişi benim

Bahri Bayram Bu kişi benim

Mete Yanar Bu kişi benim

Sait Keleş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 34 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Akbulut, Ö., Bayram, B., Yanar, M., Keleş, S. (2011). Serum Immunoglobulin Concentrations of Brown Swiss and Holstein Friesian Calves and Their Relationship with Growth Characteristics / Esmer ve Siyah Alaca Buzağıların Serum İmmunoglobulin Konsantrasyonları ve Bunların Büyüme ve Gelişme Özellikleri ile İliş. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(2).
AMA Akbulut Ö, Bayram B, Yanar M, Keleş S. Serum Immunoglobulin Concentrations of Brown Swiss and Holstein Friesian Calves and Their Relationship with Growth Characteristics / Esmer ve Siyah Alaca Buzağıların Serum İmmunoglobulin Konsantrasyonları ve Bunların Büyüme ve Gelişme Özellikleri ile İliş. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;34(2).
Chicago Akbulut, Ömer, Bahri Bayram, Mete Yanar, ve Sait Keleş. “Serum Immunoglobulin Concentrations of Brown Swiss and Holstein Friesian Calves and Their Relationship With Growth Characteristics / Esmer Ve Siyah Alaca Buzağıların Serum İmmunoglobulin Konsantrasyonları Ve Bunların Büyüme Ve Gelişme Özellikleri Ile İliş”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34, sy. 2 (Ocak 2011).
EndNote Akbulut Ö, Bayram B, Yanar M, Keleş S (01 Ocak 2011) Serum Immunoglobulin Concentrations of Brown Swiss and Holstein Friesian Calves and Their Relationship with Growth Characteristics / Esmer ve Siyah Alaca Buzağıların Serum İmmunoglobulin Konsantrasyonları ve Bunların Büyüme ve Gelişme Özellikleri ile İliş. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34 2
IEEE Ö. Akbulut, B. Bayram, M. Yanar, ve S. Keleş, “Serum Immunoglobulin Concentrations of Brown Swiss and Holstein Friesian Calves and Their Relationship with Growth Characteristics / Esmer ve Siyah Alaca Buzağıların Serum İmmunoglobulin Konsantrasyonları ve Bunların Büyüme ve Gelişme Özellikleri ile İliş”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 34, sy. 2, 2011.
ISNAD Akbulut, Ömer vd. “Serum Immunoglobulin Concentrations of Brown Swiss and Holstein Friesian Calves and Their Relationship With Growth Characteristics / Esmer Ve Siyah Alaca Buzağıların Serum İmmunoglobulin Konsantrasyonları Ve Bunların Büyüme Ve Gelişme Özellikleri Ile İliş”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34/2 (Ocak 2011).
JAMA Akbulut Ö, Bayram B, Yanar M, Keleş S. Serum Immunoglobulin Concentrations of Brown Swiss and Holstein Friesian Calves and Their Relationship with Growth Characteristics / Esmer ve Siyah Alaca Buzağıların Serum İmmunoglobulin Konsantrasyonları ve Bunların Büyüme ve Gelişme Özellikleri ile İliş. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34.
MLA Akbulut, Ömer vd. “Serum Immunoglobulin Concentrations of Brown Swiss and Holstein Friesian Calves and Their Relationship With Growth Characteristics / Esmer Ve Siyah Alaca Buzağıların Serum İmmunoglobulin Konsantrasyonları Ve Bunların Büyüme Ve Gelişme Özellikleri Ile İliş”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 34, sy. 2, 2011.
Vancouver Akbulut Ö, Bayram B, Yanar M, Keleş S. Serum Immunoglobulin Concentrations of Brown Swiss and Holstein Friesian Calves and Their Relationship with Growth Characteristics / Esmer ve Siyah Alaca Buzağıların Serum İmmunoglobulin Konsantrasyonları ve Bunların Büyüme ve Gelişme Özellikleri ile İliş. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34(2).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/