ÖZET
Gelişme mevsimi boyunca her 15 günde bir 20-25 cm derinlikten
Köy giJ"çüren (Cirsium arvl!nsr! (L.) Scop) ve Kmrcık fabada (R:ımex
crispus) L.) kiJ"kleri alınarak 105 oC de 24 saat kurutuldu ve Shaffe
Smogni Metodu ilı:: eriyebilir karbonhidratları tayin edildi. Gaek
Köy göçüren ve gerekse Kıvırcık fabada ilkbaharda yeni topraktan
çıkarken köklerindeki karbonhidrat miktarı asgari seviyede bulunmaktadır.
Bu devreden sonra her iki yabancı otta karbonhidrat miktarl tedricen
artmakta fakat bu artı; Köy göçürende tomurçuklanma ba;langıcında
süratle düşmektedir. Bu diişüş Erzurum çevresinde Temmuz ayı
başlarma isabet etmektedir. Kıvırcık labadada ise tohum bağlama
başlangıcında köklerdeki karbonhidrat miktarı düşmektedir. Nihayet
bundan sonraki devrelerde her iki yabancı otda da enyebilir karbonhid
rat seviyesi azamiye ulaşmaktadır.
KOHLENHYDRATGEHALT VON RUMEX CRİSPUS UND CİRSİUM
ARVENSE
In der Umgebung von Erzurum wurde
bei Rumex crispus und Cirsium arvense
der Kohlenhydrathaushalt waehrend
einer Vegetationsperiode beobaehtet.
In einer Vegetationsperiode WUrden aııe
15 Tage Proben von den Wurzelstücken
bis zu 25 cm Tiefe genommen,
und der Kohlenhydratgehaıt bestimmt.
Es zeigte sich, dass sowohI bei C.
arvense als auch bei R. crispus im
Frühjahr ein Minimum des Kohlenhydratgehalts
besteht, weil das
Kohlenhydrat für die Triebbildung gebraucht
worden ist. Bei beiden Un.kraeu
tern steigt der Kohlenhyratgehalt ab
Frühjahr allmaehlichan aber diese Zunahrne
bricht bei C. arvense var der
Blütenbildung wieder ab. Die Zeit
der Bıütenbildungist in Erzurum Anfang
Juli. Bei R. crispuswird der Kohlenhydratgehalt
var der Samenbildung wie der niedrig und effeicht ein neues
Maximum Anfang des Winters.
Birincil Dil | tr;ger |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Aralık 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1972 Cilt: 3 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/