BibTex RIS Kaynak Göster

VİTAMİN-K ANALOGLARlNIN TAVUKLARDA PLASMA PROTROMBİN ZAMANI ÜZERİNDEKİ ETİKİLERİ

Yıl 1972, Cilt: 3 Sayı: 2, - , 11.12.2010

Öz

ÖZET
Bu çalışmada, bazal diyete ilave olarak verilen vil-Kı:, /K2; K3
kaynaklarının civciv, piliç ve tavuklarda plasma protrombin zamanı
üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Vitamin-KI kaynağı olarak % 5
" yonca" unu vitamin Ki kaynağı olarak % 5 balık unü ve K3 kaynağı'
olarak %40 sarı mısır kullanılmıştır.
Plasma protrombin zamanı tayininde "Tek Devreli Q'ulcı( Metodu"
ve trombokinase tab/etleri kullanılmıştır.
Kullc.nılan vitamin-K kaynakları ile bunların sağladığı plasma protrombin
zamanlarının yemden faydalanma sayısına ve canlı ağırlık drtfşma
önemli bir etkide bulunmadıkIdrı, başka bir tabirle plasma protrombin
zamtmları ite yemden faydalanma sayısı ve canlı ağırlık artışı
arasında önemli bir ilgi bulunmadığı görülmüştür.
Dişi/erde 8. inci haftada vitamin-K2 vitamin KI ve K3 ten, 18:
inci haftada ise vitdmin-K2 ve vitamin-KI ayrı ayrı vitamin-K3 ten daha
az aktivite göstermiştir. 24 ve 30. uncu haftalarda ise bütün vitamin-K
formları benzer aktivite göstermişlerdir.
Erkeklerde bütün periyotlarda vitamin-k aktivitesi bakımından
önemli bir farklılık görülmemiştir.
Vitamin-K kaynağı olarak 18. inci haftaya kadar san mısır, geri
kalan periyotta ise balık unu, yonca unu veya sarı mısırdan herhangi birinin kullanılabileceği anlaşılmıştır.
Vitamin-KI kaynağı dişi/erde 22.1 erkeklerde 21.6, vitamin-K2
kaynağı dişi/erde 23.70 erkeklerde 22.~, vitamin-K3 kaynağı ise dişilerde 18.8 erkeklerde 20,2 saniyelik bir protrombin zamanı temin etmiştir. Fakat, cinsiyet portrombin zamanı üzerine önemli bir etkide bulunmamıştır.
Normal protrombin zamanı olarak 20 saniye alındığında balık unu ve yonca ununun rasyondaki miktarlarını artırmak sarı mısırın miktarını ise azaltmak gereklidir. Fakat, bu durumun tespiti için yeni araştırmalara ihtiyaç vardır.

The Effects of Vitamin-K Analoques On The Plasma Prothrombine Time In Chicks. Broilers and Adult Hens
The influmce of the sources of
vitamin-KI, vitamin-K2 ~nd vitamin-K3
on the plasma prothrombin time of chickens'
jn the growing, broiIer and laying
periods has been researched in this study.
As a source of vitamin·Kl 5 percent
of dehydrated alfalfa meal was used in
the diet and 5 pereent fish meal for vitamin-
K2 and 40 percent yellow com
for vitamin-K3.
150 white Leghom chicles were distributed
according to block assignment
method on the wire floor,electricalJy he·
ated .petersime type battery, feed and
water were applie,d as free cboise.
Plasma prothrombine time were a·
nalysed according to Quick method and
thrombokinane pills were used.
There is no significant influence
of plasma prothrombine time on the
growth rate and feed effieieney.
The sources of vitamin-Kıhas shown
less activity than the_ other sources of
vitamin-KI and Lo in eight week
on the female chicken. The activities of
the sources of vitamin-KI and Lo has
shown almost equal activity.
it has been.observed that the sources
of vitamin-lO has more activity than
the other sources in 18 th weekperiodin
ferrnale chickens. There is no statistically
important difference between the activities
of the sources of vitamin-KI and
Lo in this period. it also not been observed
any important difference among the
sources of vitamin-K forms in the periods
of 24 and 30 th weeks.
All sources of vitamin K forms,
have not effected difIerently on the plasma
prothrombine time of the male
chickens during the whole period of
the experiment.
Obtained data indicated that, there
is no need to use other than yellow com
as a source of vitamin K until 18 th
weeks. We suggest that fish meal, alfafalfa
meal and yellow com can be Used
during the later periods.
we found that the sources of vitaminKI
has given 22.1 seconds pJasma prothrombine
timein female, and 21.6 seconds
in male chickens. The sources of vitamin
K2 has given 23.7 seconds in female and
22.0 seconds in male and the source
of vitamin K3 has given 18.8 seconds in
female and 20.2 seconds in maIe. These
data indicate that there is no significant
influence of sex on the plasma prothrombine
time. But, in comparison with normal
plasma prothrombine' time which
is accepted as 20 seconds. we suggest
that fish meal and alfalfa meal must
be increased in some extent in the diets.
But we need further investigation in how
extend it must be increased.

Yıl 1972, Cilt: 3 Sayı: 2, - , 11.12.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr,en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Ahmet Çakır Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 11 Aralık 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 1972 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çakır, A. (2010). VİTAMİN-K ANALOGLARlNIN TAVUKLARDA PLASMA PROTROMBİN ZAMANI ÜZERİNDEKİ ETİKİLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2).
AMA Çakır A. VİTAMİN-K ANALOGLARlNIN TAVUKLARDA PLASMA PROTROMBİN ZAMANI ÜZERİNDEKİ ETİKİLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Aralık 2010;3(2).
Chicago Çakır, Ahmet. “VİTAMİN-K ANALOGLARlNIN TAVUKLARDA PLASMA PROTROMBİN ZAMANI ÜZERİNDEKİ ETİKİLERİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3, sy. 2 (Aralık 2010).
EndNote Çakır A (01 Aralık 2010) VİTAMİN-K ANALOGLARlNIN TAVUKLARDA PLASMA PROTROMBİN ZAMANI ÜZERİNDEKİ ETİKİLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3 2
IEEE A. Çakır, “VİTAMİN-K ANALOGLARlNIN TAVUKLARDA PLASMA PROTROMBİN ZAMANI ÜZERİNDEKİ ETİKİLERİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 3, sy. 2, 2010.
ISNAD Çakır, Ahmet. “VİTAMİN-K ANALOGLARlNIN TAVUKLARDA PLASMA PROTROMBİN ZAMANI ÜZERİNDEKİ ETİKİLERİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3/2 (Aralık 2010).
JAMA Çakır A. VİTAMİN-K ANALOGLARlNIN TAVUKLARDA PLASMA PROTROMBİN ZAMANI ÜZERİNDEKİ ETİKİLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;3.
MLA Çakır, Ahmet. “VİTAMİN-K ANALOGLARlNIN TAVUKLARDA PLASMA PROTROMBİN ZAMANI ÜZERİNDEKİ ETİKİLERİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 3, sy. 2, 2010.
Vancouver Çakır A. VİTAMİN-K ANALOGLARlNIN TAVUKLARDA PLASMA PROTROMBİN ZAMANI ÜZERİNDEKİ ETİKİLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;3(2).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/