BibTex RIS Kaynak Göster

Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus vulgaris L.) Genotypes

Yıl 2003, Cilt: 34 Sayı: 1, - , 10.01.2011

Öz

ÖZET: Sulu alanlarda yetiştirilen fasulyede bitki gelişmesi ve verim, tuzluluğa çok hassas olması dolayısıyla olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu çalışma, fasulye genotiplerinin tuzlu ortamda çimlenme ve bitki gelişmesini test etmek amacıyla, iki aşamalı olarak 1996 ve 1997 yıllarında laboratuarda yürütülmüştür. I. aşamada 95 genotipin 1995 ve 1996 yılında üretilen tohumlarının çimlenmeleri, laboratuarda 25 ± 0.5 oC'de 0.0, -0.9 ve -1.5 MPa NaCl solüsyonlarında üç tekerrürlü olarak test edilmiştir. II. aşamada ise çimlenme denemesinden seçilen 5 dayanıklı, 4 orta derecede dayanıklı ve 2 hassas genotipin, 25 ± 0.5 oC'de bitki gelişme kabininde 0.0, -0.6, -0.9 ve -1.5 MPa NaCl ilave edilmiş tuz ortamında fide çıkışı ve gelişmesi incelenmiştir. Çimlenme ve fide gelişmesi tuzluluktaki artışa bağlı olarak azalmıştır. Ancak, çimlenme ve çıkış açısından test edilen 95 genotip arasında tuza tolerans bakımından varyasyonun bulunduğu; özellikle 460, 521 ve 421 nolu genotiplerin ümitvar olduğu ortaya çıkmıştır.
Anahtar kelimeler: Kuru fasulye, tuza tolerans, çimlenme, fide gelişmesi
The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean
(Phaseolus vulgaris L.) Genotypes

 

ABSTRACT: Plant growth and yield of dry beans, which are grown in irrigated fields, are negatively affected by salt problem. This study was conducted in order to test germination and seedling growth of phaseolus bean genotypes in laboratory at two stages in 1996 and 1997. At the first stage seeds of 95 genotypes produced in 1995 and 1996 growth season were tested for germination at NaCl concentrations of 0.0, -0.9 and –1.5 MPa at 25 ± 0.5 oC in three replicates. At the second stage seedling emergence and growth were investigated of 5 tolerant, 4 mediocre and 2 susceptible genotypes selected in the germination test at NaCl concentrations of 0.0, -0.6, -0.9 and –1.5 MPa at 25 ± 0.5 oC. Germination and seedling growth decreased as salt concentrations increased. However, variation was present among 95 genotypes tested, with promising results from 460, 521 and 421.
Key words: Dry beans, salt tolerance, germination, seedling growth

Yıl 2003, Cilt: 34 Sayı: 1, - , 10.01.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Erdal Elkoca Bu kişi benim

Faik Kantar Bu kişi benim

İsmail Güvenç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 34 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Elkoca, E., Kantar, F., & Güvenç, İ. (2011). Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus vulgaris L.) Genotypes. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(1).
AMA Elkoca E, Kantar F, Güvenç İ. Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus vulgaris L.) Genotypes. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;34(1).
Chicago Elkoca, Erdal, Faik Kantar, ve İsmail Güvenç. “Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme Ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus Vulgaris L.) Genotypes”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34, sy. 1 (Ocak 2011).
EndNote Elkoca E, Kantar F, Güvenç İ (01 Ocak 2011) Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus vulgaris L.) Genotypes. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34 1
IEEE E. Elkoca, F. Kantar, ve İ. Güvenç, “Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus vulgaris L.) Genotypes”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 34, sy. 1, 2011.
ISNAD Elkoca, Erdal vd. “Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme Ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus Vulgaris L.) Genotypes”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34/1 (Ocak 2011).
JAMA Elkoca E, Kantar F, Güvenç İ. Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus vulgaris L.) Genotypes. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34.
MLA Elkoca, Erdal vd. “Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme Ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus Vulgaris L.) Genotypes”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 34, sy. 1, 2011.
Vancouver Elkoca E, Kantar F, Güvenç İ. Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus vulgaris L.) Genotypes. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34(1).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/