ABSTRACT : This study was conducted to determine whether incorporation of different perlite fractions onto the growth media could be used for manipulation of yield of pepper plant at different water stress levels. Fine, moderate and coarse perlite was added to the soil at 8% and stress was applied at levels of 75, 50, 25 and 12.5 %of available water. Transpiration rate, root dry weight, root length, root area, and fresh plant weight of plants were measured. All parameters were affected by decreasing size of perlite material mixing to soil. The finest perlite was the most effective media on plant growth. Different water stresses were applied from blooming to the end of harvest. At that time interval, the most effect on transpiration, root dry weight, root length, root area and fresh plant weight was obtained from applying 50% of available water level. On the other hand, the root length was the same affected by the lowest stress level (12.5% of available water level), too. There was no significant effect at different water stress levels and in different growth media on the root area. Under limited watering conditions, it may be suggested that using the finest perlite particle size and maintenance of 50% available water level could be suitable conditions for adequate root growth.
Key Words: Pepper (capsicum annuum), perlite, water stress, root, transpiration
Farklı Su Stresi ve Perlit Ortamlarının Biber Bitkisinin Gelişimi Üzerine Etkileri
ÖZET: Bu çalışma, farklı perlit fraksiyonlarının yetiştirme ortamlarıyla birlikte farklı su stres seviyelerinde biber bitkisinin verimine etkisinin olup olmadığını belirlemek için yürütülmüştür. Toprağa hacimsel olarak %8 oranında ince, orta ve kaba perlit ilave edilmiş ve yarayışlı suyun %75, %50, %25 ve %12.5’u seviyesinde su stresi uygulanmıştır. Bitkilerin terleme, kök kuru ağırlığı, kök uzunluğu, kök alanı ve yaş bitki ağırlıkları ölçülmüştür. Toprağa ilave edilen perlit materyalinin tane çapı küçüldükçe tüm parametreler etkilenmiştir. İnce perlit bitki gelişimi üzerine en etkili ortam olmuştur. Çiçeklenme döneminden hasat sonuna kadar farklı su stresleri uygulanmıştır. Terleme, kök kuru ağırlığı, kök uzunluğu ve yaş bitki ağırlığı üzerine en iyi etki yarayışlı su düzeyinin %50’si uygulanmasıyla elde edilmiştir. Bununla birlikte, kök uzunluğuna en düşük stres düzeyi (yarayışlı suyun %12.5düzeyi) de aynı etkiyi göstermiştir. Kök alanı üzerine farklı perlit ortamlarının ve farklı su stres düzeylerinin bir etkisi bulunamamıştır. Suyun yetersiz olduğu durumlarda, yeterli kök gelişimi için ince perlit materyalinin kullanılması ve yarayışlı suyun %50 düzeyinde tutulması önerilir.
Anahtar Kelimeler: Biber (Capsicum annuum), perlit, su stresi, kök, terleme
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Cilt: 34 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/