BibTex RIS Kaynak Göster

Interrelationships Among Fruit and Leaf Traits Important In Fig Selection / İncir Seleksiyonunda Önemli Olan Bazı Meyve ve Yaprak Özellikleri Arasındaki Karşılıklı İlişkiler

Yıl 2002, Cilt: 33 Sayı: 3, - , 10.01.2011

Öz

ABSTRACT: This study was carried out on 12 local fig cultivars (Ağustos, Beyaz, Beyaz Torosan, Değirmen, İpek, İstanbul, Kara, Kara Torosan, Kara Patlıcan, Kuş, Pamuk and Patlıcan) grown in Middle and Eastern Black Sea Region of Turkey (Ordu, Giresun and Trabzon cities) in 1999-2000. In this study, interrelationships among important fruit quality characteristics in fig selection (fruit weight, fruit width, fruit length, peel thickness, ostiol width, fruit shape index, leaf width, leaf length, total soluble solids, titratable acidity and pH value in fruit juices) were determined by path analysis. There were some significant correlations between fruit and leaf characteristics. It was determined that the positive correlation between fruit weight and fruit width, fruit length, leaf length, pH in juice, and the negative correlation between fruit weight and titratable acidity in juice. The direct effects of fruit width and leaf length on fruit weight were more important than their indirect effects.
Key Words : Fig, Ficus carica, Fruit, Leaf, Correlation, Path analysis
İncir Seleksiyonunda Önemli Olan Bazı Meyve ve Yaprak Özellikleri Arasındaki Karşılıklı İlişkiler

 

ÖZET: Bu çalışma 1999-2000 yıllarında, Türkiye’nin orta ve doğu Karadeniz bölgesinde (Ordu, Trabzon ve Giresun illerinde) yetiştirilen sofralık 12 mahalli incir çeşidi (Ağustos, Beyaz, Beyaz Torosan, Değirmen, İpek, İstanbul, Kara, Kara Torosan, Kara Patlıcan, Kuş, Pamuk ve Patlıcan) üzerinde yürütülmüştür. Bu çalışmada, incir seleksiyonunda önemli olan bazı meyve kalite faktörleri (meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, kabuk kalınlığı, ostiol genişliği, meyve şekil indeksi, yaprak eni, yaprak boyu, toplam suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik, ve pH) arasındaki ilişkiler path analizi ile belirlenmiştir. Meyve ve yaprak özellikleri arasında bazı önemli ilişkiler belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, meyve ağırlığı ve meyve eni, meyve boyu, yaprak boyu, pH arasında pozitif; meyve ağırlığı ve titrasyon asitliği arasında negatif ilişki belirlenmiştir. Meyve eni ve yaprak boyunun meyve ağırlığı üzerine olan doğrudan etkileri dolaylı etkilerinden daha fazla olmuştur.
Anahtar Kelimeler : İncir, Ficus carica, meyve, yaprak, korelasyon, path analizi

Yıl 2002, Cilt: 33 Sayı: 3, - , 10.01.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil en;tr
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Saim Zeki Bostan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 33 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Bostan, S. Z. (2011). Interrelationships Among Fruit and Leaf Traits Important In Fig Selection / İncir Seleksiyonunda Önemli Olan Bazı Meyve ve Yaprak Özellikleri Arasındaki Karşılıklı İlişkiler. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(3).
AMA Bostan SZ. Interrelationships Among Fruit and Leaf Traits Important In Fig Selection / İncir Seleksiyonunda Önemli Olan Bazı Meyve ve Yaprak Özellikleri Arasındaki Karşılıklı İlişkiler. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;33(3).
Chicago Bostan, Saim Zeki. “Interrelationships Among Fruit and Leaf Traits Important In Fig Selection / İncir Seleksiyonunda Önemli Olan Bazı Meyve Ve Yaprak Özellikleri Arasındaki Karşılıklı İlişkiler”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33, sy. 3 (Ocak 2011).
EndNote Bostan SZ (01 Ocak 2011) Interrelationships Among Fruit and Leaf Traits Important In Fig Selection / İncir Seleksiyonunda Önemli Olan Bazı Meyve ve Yaprak Özellikleri Arasındaki Karşılıklı İlişkiler. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33 3
IEEE S. Z. Bostan, “Interrelationships Among Fruit and Leaf Traits Important In Fig Selection / İncir Seleksiyonunda Önemli Olan Bazı Meyve ve Yaprak Özellikleri Arasındaki Karşılıklı İlişkiler”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 33, sy. 3, 2011.
ISNAD Bostan, Saim Zeki. “Interrelationships Among Fruit and Leaf Traits Important In Fig Selection / İncir Seleksiyonunda Önemli Olan Bazı Meyve Ve Yaprak Özellikleri Arasındaki Karşılıklı İlişkiler”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33/3 (Ocak 2011).
JAMA Bostan SZ. Interrelationships Among Fruit and Leaf Traits Important In Fig Selection / İncir Seleksiyonunda Önemli Olan Bazı Meyve ve Yaprak Özellikleri Arasındaki Karşılıklı İlişkiler. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33.
MLA Bostan, Saim Zeki. “Interrelationships Among Fruit and Leaf Traits Important In Fig Selection / İncir Seleksiyonunda Önemli Olan Bazı Meyve Ve Yaprak Özellikleri Arasındaki Karşılıklı İlişkiler”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 33, sy. 3, 2011.
Vancouver Bostan SZ. Interrelationships Among Fruit and Leaf Traits Important In Fig Selection / İncir Seleksiyonunda Önemli Olan Bazı Meyve ve Yaprak Özellikleri Arasındaki Karşılıklı İlişkiler. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33(3).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/