ÖZET: Bu çalışma ekim Öncesi farklı uygulamaların kızılcık (Cornus mas L.) tohumlarının
çimlenme oranları üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada seleksiyon yoluyla seçilen 4
kızılcık tipine ait tohumlar kullanılmıştır.
Tohumlara ekimden önce aşağıdaki uygulamalar yapılmıştır.
J. 0,30,60 ve 90 gün sürelerle +4 °C'de katlama (Kontrol),
2. Sıcak suda (80-100 °C) 30 dakika bekletme + 0,30,60 ve 90 gün sürelerle +4 °C'de katlama,
3. H2SO4 ile aşındırma + 0,30,60 ve 90 gün sürelerle +4 °C'de katlama.
Elde edilen bulgulara göre, sıcak su ve sülfürik asit uygulamaları tohumlarda çimlenme oranlarını
kontrole göre önemli derecede artırmıştır. Kontrolde %1.87 olan çimlenme oranı sıcak su uygulamasında %
22.08 ve H2SO4 uygulamasında da % 25.61 olarak belirlenmiştir.
Katlama sürelerinin artışı da tohumlarda çimlenme oranlarım artırmıştır. Katlama sûrelerine göre en
düşük çimlenme kontrol uygulamasında bulunurken {% 0.00), en yüksek çimlenme oranı 90 gün katlanan
tohumlarda (% 28.88) meydana gelmiştir.
Tohum çimlenmesi bakımından tipler arasında da farklılık olduğu belirlenmiş ve en yüksek çimlenme
25-ÜZ-20 tipinde (% 18.05) belirlenmiştir.
EFFECTS OF SOME TREATMENTS ON THE GERMINATION OF
CORNELIAN CHERRY (Cornus mas L.) SEEDS
SUMMARY: T his study was carried out to determine the effects of different treatments before
sowing on the germination of cornelian cherry (Cornus mas L.) seeds. In this study, the seeds of 4 selected
cornelian cherry types w ere used.
Foliovving treatments were applied to seeds before somng;
1. Stratification aı +4 °C for 0,30,60 and 90 days (Control),
2. Lef t in hot water (80-100 °C)for 30 min + stratification at +4 oq f0r 0,30, 60 and 90 days,
3. Scrafication with sulfuric acid + stratification at +4 °C for 0,30, 60 and, 60 and 90
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1997 Cilt: 28 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/