BibTex RIS Kaynak Göster

FARKLI AZOT x FOSFOR KOMBİNASYONLARININ ALİSO VE POCAHONTAS ÇİLEK ÇEŞİTLERİNDE MEYVENİN BAZI KİMYASAL ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DİFFERENT NITROGEN x PHOSPHOUR COMBINATIONS ON SOME FRUIT COMPOSITIONS IN STRAWBEARRY cvs. ALISO AND POCAHONTAS

Yıl 1994, Cilt: 25 Sayı: 3, - , 12.12.2010

Öz

ÖZET : Bu araştırma, 1986-1990 yıllan arasında, Atatürk Üniversitesi Ziraat
Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yürütülmüştür.
Aliso ve Pocahontas çilek çeşitlerinde değişik azot (0, 7,14,21 kg/da N) ve
fosfor (0, 6,12,18 kg/da P20$) dozlarının uygulandığı bu çalışmada, uygulamaların
meyvenin bazı kimyasal özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmadan elde
edilen sonuçlar aşağıdaki şekilde özetlenebilir :
1. Değişik dozlardaki azotxfosfor kombinasyonları tneyvenin suda çözünen
kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik, pH ve vitamin C içeriğinde çeşitlere göre
farklı etkiler yapmıştır.
2. Denemede tek başına azot dozları meyvenin SÇKM içeriğini artırmış, titre
edilebilir asit içeriğini ise Aliso çeşidinde azaltırken, Pocahontas çeşidinde artırmıştır.
Diğer taraftan, azot uygulamaları meyve pfi'sında ve vitamin C içeriğinde dozlara ve
Çeşitlere göre bazen azaltıcı, bazen de artırıcı yönde etkiler meydana getirmişlerdir.
3. Fosfor dozları meyvenin SÇKM içeriğini artırırken, titre edilebilir asit
içeriğinde çeşitlere göre farklı etkiler yapmıştır. Ayrıca, fosfor uygulamalarının
meyve pH'sını genelde Aliso çeşidinde azalttığı (P3 dozu hariç); Pocahontas çeşidinde
ise etkilemediği (Pt dozu hariç) belirlenmiştir, öte yandan, fosfor uygulamaları
genellikle Aliso çeşidinde meyvenin vitamin C içeriğini bazı dozlarda azaltırken,
Pocahontas çeşidinde ise önemli bir değişim meydana getirmemiştir

THE EFFECTS OF DİFFERENT NITROGEN x PHOSPHOUR
COMBINATIONS ON SOME FRUIT COMPOSITIONS IN
STRAWBEARRY cvs. ALISO AND POCAHONTAS

 

SUMMARY : This study was carried out in the University of Atatürk,
Faculty of Agriculture, Department of Horticulture in Erdzurum in 1986 to 1990.
İn this experiment that various doses of nitrogen (0, 7, 14, 21 kg/da N) and
phosphour (0, 6,12, 18 kg/da P205) were applied, and the effects of applications on
some fruit compositions have been investigated.
The results can be summarized asfollows :
1. NxP combinations had different effects according to cuîtivars regarding
TSS (Total soluble sugars), titrable acidity, pH and ascorbic acid contenı of fruit.
2. The nitrogen increased the TSS while in both cuîtivars. İt decreased the
titrable acid content in AUso wheraas but increased in Pocahontas. On the other hand,
the applications of nitrogen caused both decreasing and increasing effects on the pH
and ascorbic acid content according to doses and cuîtivars.
3. W hile phosphour doses increased TSS content, they had different effects
on titrable acidity according to cuîtivars. İn generally, phosphour applications
decreased the pH and ascorbic acid in Aliso, exceptP$ dose but they had no effects in
Pocahontas, except Pı dose.

 

Yıl 1994, Cilt: 25 Sayı: 3, - , 12.12.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muharrem Güleryüz Bu kişi benim

İbrahim Bolat Bu kişi benim

Lütfi Pırlak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 12 Aralık 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 1994 Cilt: 25 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Güleryüz, M., Bolat, İ., & Pırlak, L. (2010). FARKLI AZOT x FOSFOR KOMBİNASYONLARININ ALİSO VE POCAHONTAS ÇİLEK ÇEŞİTLERİNDE MEYVENİN BAZI KİMYASAL ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DİFFERENT NITROGEN x PHOSPHOUR COMBINATIONS ON SOME FRUIT COMPOSITIONS IN STRAWBEARRY cvs. ALISO AND POCAHONTAS. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(3).
AMA Güleryüz M, Bolat İ, Pırlak L. FARKLI AZOT x FOSFOR KOMBİNASYONLARININ ALİSO VE POCAHONTAS ÇİLEK ÇEŞİTLERİNDE MEYVENİN BAZI KİMYASAL ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DİFFERENT NITROGEN x PHOSPHOUR COMBINATIONS ON SOME FRUIT COMPOSITIONS IN STRAWBEARRY cvs. ALISO AND POCAHONTAS. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2010;25(3).
Chicago Güleryüz, Muharrem, İbrahim Bolat, ve Lütfi Pırlak. “FARKLI AZOT X FOSFOR KOMBİNASYONLARININ ALİSO VE POCAHONTAS ÇİLEK ÇEŞİTLERİNDE MEYVENİN BAZI KİMYASAL ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DİFFERENT NITROGEN X PHOSPHOUR COMBINATIONS ON SOME FRUIT COMPOSITIONS IN STRAWBEARRY Cvs. ALISO AND POCAHONTAS”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25, sy. 3 (Ocak 2010).
EndNote Güleryüz M, Bolat İ, Pırlak L (01 Ocak 2010) FARKLI AZOT x FOSFOR KOMBİNASYONLARININ ALİSO VE POCAHONTAS ÇİLEK ÇEŞİTLERİNDE MEYVENİN BAZI KİMYASAL ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DİFFERENT NITROGEN x PHOSPHOUR COMBINATIONS ON SOME FRUIT COMPOSITIONS IN STRAWBEARRY cvs. ALISO AND POCAHONTAS. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25 3
IEEE M. Güleryüz, İ. Bolat, ve L. Pırlak, “FARKLI AZOT x FOSFOR KOMBİNASYONLARININ ALİSO VE POCAHONTAS ÇİLEK ÇEŞİTLERİNDE MEYVENİN BAZI KİMYASAL ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DİFFERENT NITROGEN x PHOSPHOUR COMBINATIONS ON SOME FRUIT COMPOSITIONS IN STRAWBEARRY cvs. ALISO AND POCAHONTAS”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 25, sy. 3, 2010.
ISNAD Güleryüz, Muharrem vd. “FARKLI AZOT X FOSFOR KOMBİNASYONLARININ ALİSO VE POCAHONTAS ÇİLEK ÇEŞİTLERİNDE MEYVENİN BAZI KİMYASAL ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DİFFERENT NITROGEN X PHOSPHOUR COMBINATIONS ON SOME FRUIT COMPOSITIONS IN STRAWBEARRY Cvs. ALISO AND POCAHONTAS”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25/3 (Ocak 2010).
JAMA Güleryüz M, Bolat İ, Pırlak L. FARKLI AZOT x FOSFOR KOMBİNASYONLARININ ALİSO VE POCAHONTAS ÇİLEK ÇEŞİTLERİNDE MEYVENİN BAZI KİMYASAL ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DİFFERENT NITROGEN x PHOSPHOUR COMBINATIONS ON SOME FRUIT COMPOSITIONS IN STRAWBEARRY cvs. ALISO AND POCAHONTAS. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;25.
MLA Güleryüz, Muharrem vd. “FARKLI AZOT X FOSFOR KOMBİNASYONLARININ ALİSO VE POCAHONTAS ÇİLEK ÇEŞİTLERİNDE MEYVENİN BAZI KİMYASAL ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DİFFERENT NITROGEN X PHOSPHOUR COMBINATIONS ON SOME FRUIT COMPOSITIONS IN STRAWBEARRY Cvs. ALISO AND POCAHONTAS”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 25, sy. 3, 2010.
Vancouver Güleryüz M, Bolat İ, Pırlak L. FARKLI AZOT x FOSFOR KOMBİNASYONLARININ ALİSO VE POCAHONTAS ÇİLEK ÇEŞİTLERİNDE MEYVENİN BAZI KİMYASAL ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DİFFERENT NITROGEN x PHOSPHOUR COMBINATIONS ON SOME FRUIT COMPOSITIONS IN STRAWBEARRY cvs. ALISO AND POCAHONTAS. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;25(3).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/