ÖZET : Bu araştırmada, Hasanbey, Şalak, Hacıhaliloğlu ve Tokaloğlu
(Erzincan) kayısı çeşitlerinden alınan polenlerin oda koşullarında, -4 °C ve -18 °C'de 1
yıllık muhafaza süresince çimlenme düzeyinde meydana gelen değişimin saptanması
amaçlanmıştır. Polen çimlenme düzeyinin belirlenmesinde "asılı damla" yönteminde
% 15'lik sakkaroz konsantrasyonu kullanılmıştır.
Oda koşullarında muhafaza edilen polenlerin çimlenme gücü 6 ay sonra
tamamen kaybolurken, -4 X ve -18 X'de depolanan çiçek tozlarının yaklaşık 1 yıl
canlılığını sürdürdükleri tespit edilmiştir. Fakat, bütün çeşitlerde muhafaza süresince
-4 X ve -18°C'dekipolenlerin çimlenme oranları önemli ölçüde azalmıştır. Yaklaşık 1
yıl sonra -18 X'deki polen çimlenme nispetinin, -4 X^'dekilerden daha yüksek olduğu
belirlenmiştir. Muhafaza sonunda en düşük polen çimlenme düzeyi Tokaloğlu
Çeşidinde (% 10), en yüksek çimlenme düzeyi ise Hasanbey çeşidinde (% 16)
bulunmuştur.
A STUDY ON THE POLLEN STORAGE OF APRICOT
(.Prunus armeniaca L.)
SUMMARY : The germînation ofpollens stored at room temperature, at -4
°C and -18 °C for different periods was investigated in 15 % sucrose using hanging
drop method. Pollens were obtained from Hasanbey, Şalak, Hacıhaliloğlu and
Tokaloğlu apricots. Pollens stored at -4 °C and-18 X were vaible after one year
period while those at room temperature were inviable after six months storage,
although rate of germination was reduced considerable of storage period. After aboui
one year, the rates of germination at -18 X were higher than at -4 X. Ar the end of
storage period, the lowest rate of germination wasfound in Tokaloğlu cultivar (10%)
whereas the highest rate was in Hasanbey cultivar (16 %).
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1994 Cilt: 25 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/