BibTex RIS Kaynak Göster

HASAT ZAMANININ VE KURUTMA SICAKLIKLARININ MAVİ AYRIK TOHUMLARININ ÇİMLENME ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ

Yıl 1975, Cilt: 6 Sayı: 2, - , 26.12.2010

Öz

ÖZET
Döl testi için aralıklı olmak yetiştirilen mavi aynklar
arasından seçilen 40 bitkınin değişik zamanl-arda hasat edilen
tohumlarının çimlenme miktarları tesbit edildi.
Her tohum hasaLitnda seçilen 40 bitkinin herbirinden 6
başak toplandı. Toplanan başakldr silkelenerek tohumlar
ayırt edildi. Bu işlemle olgun olan tohumlar bQ$ıkçıktan ay·
rıldı, daha az olgun tohumlar başakçıkta kaldı.
Her hasatta başaktan ayrılan ve .ıayrılmayan tohumların
herbiri dört guruba ayrıldı. Bu guru.plardan 3 tanesi 40, 50 ve
600 e de Sıra ile 26, 19 ve 18 saat kurutuldu. Dördüncü gurup
laboratuvar masalarz üzerinde oda sıcaklığında (Yaklaşık
30°C) 46 saat süre ile kurutuldu.
Farklı devrelerde hasat edilip kurutulan tohumlar, her
bir tekerrürde 100 tohum olaoak şekilde -4 tekerrürlü olarak~
plastik kutulara yerleştirilen ıslak kdğıtlar ..arasında çimlen.
dirildi. Islak tohumlar çimlendirme dolaplarzna konnıadaıı önce
5 gün süreyle düşük sıcaklıkta (SOe) tutuldu. Çimlendirme
günde 16 sruıt 200 e ve 8 saat 30oe'de tutulmak suretiyle
.15 gün devam etti. Çimlenen tohumların sayımı 5, 8, 12 ve
IS'inci günLerde yapıldı.
Deneme sonuçlarına göre hasat zamanındaki olgunluk ne
olursa olsun, 30 ve 4O°C de kurutma tohumların çimlenme·
lerinde bir 'azalmay,a sebep ol1-namıştır. Ancak 50 \-12 60oC'de·
ki kurutmalarda 'hasat zamanı geciktikçe, çimlenen tohtlm: sayısı
artmıştır. Son hasattan elde edilenolgun tohumların çim.
lenmesine ise yüksek sıcaklıkta kurutmanın herhangi bir et·
kisi olmamıştır.

EFFECTS OF TIME OF HARVESTING AND DRYING TEMPERATURE ON VIABILITY INTERMEDIATE WHEATGRASS SEED

Yıl 1975, Cilt: 6 Sayı: 2, - , 26.12.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

İsmet Baysal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 1975 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Baysal, İ. (2010). HASAT ZAMANININ VE KURUTMA SICAKLIKLARININ MAVİ AYRIK TOHUMLARININ ÇİMLENME ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(2).
AMA Baysal İ. HASAT ZAMANININ VE KURUTMA SICAKLIKLARININ MAVİ AYRIK TOHUMLARININ ÇİMLENME ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Aralık 2010;6(2).
Chicago Baysal, İsmet. “HASAT ZAMANININ VE KURUTMA SICAKLIKLARININ MAVİ AYRIK TOHUMLARININ ÇİMLENME ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6, sy. 2 (Aralık 2010).
EndNote Baysal İ (01 Aralık 2010) HASAT ZAMANININ VE KURUTMA SICAKLIKLARININ MAVİ AYRIK TOHUMLARININ ÇİMLENME ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6 2
IEEE İ. Baysal, “HASAT ZAMANININ VE KURUTMA SICAKLIKLARININ MAVİ AYRIK TOHUMLARININ ÇİMLENME ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 2, 2010.
ISNAD Baysal, İsmet. “HASAT ZAMANININ VE KURUTMA SICAKLIKLARININ MAVİ AYRIK TOHUMLARININ ÇİMLENME ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6/2 (Aralık 2010).
JAMA Baysal İ. HASAT ZAMANININ VE KURUTMA SICAKLIKLARININ MAVİ AYRIK TOHUMLARININ ÇİMLENME ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;6.
MLA Baysal, İsmet. “HASAT ZAMANININ VE KURUTMA SICAKLIKLARININ MAVİ AYRIK TOHUMLARININ ÇİMLENME ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 2, 2010.
Vancouver Baysal İ. HASAT ZAMANININ VE KURUTMA SICAKLIKLARININ MAVİ AYRIK TOHUMLARININ ÇİMLENME ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;6(2).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/