BibTex RIS Kaynak Göster

ERZURUM ŞARTLARINDA YAZLIK SALATA VE MARUL YETİŞTİRME İMKANLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR

Yıl 1975, Cilt: 6 Sayı: 2, - , 26.12.2010

Öz

ÖZET
Vitamin ve madensel maddelerce zengin olan salata ve
marullar yurdumuzda genellikle Sonbahar ve ilkbahar devreleri
arasında yetiştirilmektedir. Halbuki yılın her mevsiminde
yetiştirilmesi arzu edUir.
Bu çalışma 1970-1972 yıllarında Atatürk Üniv.ersitesi Zi·
raat Fakültesinde yapılmıştır. Yazın yetiştirilmeye elverişli salata
ve marul çeşitlerini sap&mrak gayes.iyle, ilk yıl 19 çeşit
Ön adaptasyon denemesine alınmıştır. Bölge için ümitli görülen
10 çeşitle denemeye devam edilmiştir. Çeşitlerin erkencilik,
mahsuldarlık durumları ile başlıca morfolojik ve pomo·
lvjik özellikleri tesbit edilmiştir. Çeşitlerin bütün bu özellik·
leri göz önüne alınarak, bölgede yazlık olarak yetiştirilmeye
elverişli olanlar ortaya konmuştur.
Denemeden aşağıdaki sonuçlar alınmıştır:
1. İki yıllık ortalamalara göre Parris Island çeşidinde
salata ağırlığının en fazla; Ruby çeşidinde de en az olduğu
saptanmıştır.
2. Salata çapı en fazla olan çeşidin Salad Bowl,' en az
olan çeşidin Parrü Island olduğu orı\aya konmuştur.
3. Salata yWcsekliği en fazla olan çreşidin Parris Island;
en az olan çeşidin de White Boston olduğu hesaplanmıştır

4. Yedikule marulunun en uzun kazık köke sahip olan
deneme çeşidi olduğu' Pm'ris [sland çeşidinin ise ,zn ,ağır ka·
zık köke sahip olduğu ortaya konmuştuı-.
5. Çiçeklenmiş bitki boyu en uzun oıan çeşıdin Ruhy;
en kısa olan çeşidinde White Bostan 'Olduğu saptanmıştır.
6. Lez.zet, g~vreklik, renk, verim ve çabuk saka kalkmama
gibi özellikleri göz önüne alınarak; Great Lakes ve White
Bostan baş salata çeşitlerini, Yedikule marulunu, Ruby ve
Black Seedııd-Simpson demet yapraklı salata çeşitlerini bölge için tavsiye ederiz.

Researches on Possibilities Summer Lettuce Production Under
Erzurum Ecological Conditions.


In order to determine the
e.ffeets of varietıies on growth
development and yİelds for
suımmer lettuce production, field
stuidies were iniNated in 1970-1972.
Nineteen lettuce cu1üvars were
used in this experlments. Plants
were grown 'On the Agricultural
Experiment Station Vegetaıble
CI'OpS Researeh area at Erzunım.
Turkey. 'Dhe exrpel1imental design
W3'S a Randomized - Bloeks arrangement.
Days to maturity, Ers't flowering
dates, weight, size leaf dıaracter,
color, quaH.ty and pilant
ih1ght wen~ determinerlo
The followhıg results were
obtained :
1. Parrİs Island prooueed
highest yield and Rulby produced
lowest yidd among eultivaııs.
2. The diameter of lettuce
was higgest in şalad Bowl and
lowest in Parris I'$Iland eultivars.
3. LeHuee 'higt was bil~gest
in Parris lslanıd and lowest in
White Bostan variety.
4. Flowered. Illant higılır was
bi,ggest in Ruby and lowesi ,in
White Bosbon ıy.arietyamong the
eultivars.
5. According to quality,
yidd, bolting 'CIharaeter, uniformity
and tolerance .to summer
heaıt; we eould recomerıd Great
Lakes and White Bosoon head lettuces;
Yedikule romaine leutuce;
Rulby and Black Seeded - Simpson
looseleaf varieties for Erzurum
region as a Summer lettuee eultivars.

Yıl 1975, Cilt: 6 Sayı: 2, - , 26.12.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Hüseyin Apan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 1975 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Apan, H. (2010). ERZURUM ŞARTLARINDA YAZLIK SALATA VE MARUL YETİŞTİRME İMKANLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(2).
AMA Apan H. ERZURUM ŞARTLARINDA YAZLIK SALATA VE MARUL YETİŞTİRME İMKANLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Aralık 2010;6(2).
Chicago Apan, Hüseyin. “ERZURUM ŞARTLARINDA YAZLIK SALATA VE MARUL YETİŞTİRME İMKANLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6, sy. 2 (Aralık 2010).
EndNote Apan H (01 Aralık 2010) ERZURUM ŞARTLARINDA YAZLIK SALATA VE MARUL YETİŞTİRME İMKANLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6 2
IEEE H. Apan, “ERZURUM ŞARTLARINDA YAZLIK SALATA VE MARUL YETİŞTİRME İMKANLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 2, 2010.
ISNAD Apan, Hüseyin. “ERZURUM ŞARTLARINDA YAZLIK SALATA VE MARUL YETİŞTİRME İMKANLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6/2 (Aralık 2010).
JAMA Apan H. ERZURUM ŞARTLARINDA YAZLIK SALATA VE MARUL YETİŞTİRME İMKANLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;6.
MLA Apan, Hüseyin. “ERZURUM ŞARTLARINDA YAZLIK SALATA VE MARUL YETİŞTİRME İMKANLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 2, 2010.
Vancouver Apan H. ERZURUM ŞARTLARINDA YAZLIK SALATA VE MARUL YETİŞTİRME İMKANLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;6(2).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/