ÖZET
Merinos dünya koyurıculuğunun geliştirilmesine en geniş ölçüde
katılmış bir ırktır. Geçmiş yıllarda her dönemin gelenek ve isteklerine göre
değişik tipler göstermiş ve bu yüzden çeşitli ülkelerde Mednoslar olarak
adlandırılan. grup içerisinde çeşit!i ırklar toplanmış bulunmaktadır
(Sönmez 1966). Turkiye'de de yapağı, et ve süt verimi dikkate alınarak
bir Türk Merinosu tipi geliştirilmeğe çalışılmaktadır (Akıncı ve Batu,
1940). Bu amaçlarla iJniversitemiz Ziraat Işletmesinde Merinoslar saf
. ve melez olarak yetiştirilmekte ve bunların özellikle yapağı verim ve özellikleri
ile et ve süt verimleri araştmlmaktadır. Bu araştırmada Ziraat
Işletmesindeki saf Merinos koyımlarmdon rastgele alman on tanesinin
sütleri bir laktasyon boyu ağız sütlerinden sonra başlanarak birer haftalık
aralıklarla kimyasal ve fiziksel nitelikleri bakımından analiz edil~
miş ve elde edilen sonuçlar, Merinos ııe diğer bazı önemli koyun ırkıarı
için bildirilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Özgül ağırlık 1,0387. kurumadde
oranı %15,981, yağ orant %4,858, protein oranı %5,189, yağsız
kuru madde oranı % 11,123, küloranı % 0,897, süt şekeri oranı %
5,037 ve titrasyon asi/fiği 8,46 SH olarak saptanmıştır. Araştırma önümüzdeki
yıllarda da sürdürülecektir.
ZUSAMMENFASSUNG
"Untersuchungen über die Milch~
ıusammensetzung von Merino Schafen"
Die vorliegende Arbeit wurde geplant,
um die Milchzusammensetzung von
Merino Schafen zu kontrollieren. Zu
~ diesem Zweck wurden 10 Schafe mr
Untersuchung genommen und deren
Milchproben wurden je dne Woche
hintereinander waehrend einer Laktatian
uotersuclıt.
Die Untersuchungsergebnisse können
wie folgt zusammengefasst werdeo :
1- Wassergeha1t veraenderte sich zwischen
78,478-88,134/.; und der
durchsclınittliche Wert betrug 84,
019%.
2- Trockenmasse schwankte zwischen
11,866-21,522% und betrug im
Durchschnitt 15,98J %.
3- Fettgeha1t veraenderte sich zwischen
1,60-9.10% und betrug im
Durchschnitt 4,858%.
4- Fettfreie Trockenmasse schwank:te
zwischen 9,417-15,391% und machte
im Durchschnitt 11,123%.
5- Proteingehalt veraenderte sich ı-'
wischen 3,987-6,820% und betrug
im Durchschnitt 5,189%.
6- Lactosegehalt veraenderte sich zwischen
3,357-8,313% und betrug
im Durchschnitt 5,037%.
'7- Aschengehalt schwankte zwischen
0,736-1,081% und machte ün
Durch~chnitt 0,897%.
8- Speıifisches Gewicht veraenderte
sich zwischen 1,0342-1,0440 und
machte im Durchschnitt 1,0387.
9- Saeuregrad (SH) schwankte zwischen
6,00-11 ,00 SH und betrug im
Durchschnitt 8,46.
Birincil Dil | tr;ger |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1976 Cilt: 7 Sayı: 4 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/