ÖZET
Radyasyonlar, Mikroorganizmaların kontrol altına alınmasında uygulanan,
sıcaklık, kurutma, süzme, ozmotik basınç, yüksek basınç, çökfiimıe
gibi fiziksel etkenlerden biridir. Zamanımızda, gÜlleş ışınları, ultraviole
ışınları, X ışınları, gamma ışınları, katot ışınları, üksek frekansh
ses dalgaları, elektrik akımı gibi radyasyonlar çeşitli mikrobiyolojik
amaçlar için kullanılmaktadır. Bu radyasyonlar, molekül veya elektron
akımı ile meydana getirdikleri sıcaklık ile, veya ortamda oluşturdukları
zararlı kimyasal maddelerle, ya da canlı Iıücredeki molekül veya atomlarm
iyonizas)'onu ile mikroorganizmalar üzerine etki ederler. Bu
etki, radyasyanun dozu ve etki altında bulundurma müddetine göre,
mikroorganizmalarm enzim aktivitesini önleme veya genelik mutasyona
uğratma veyahut öldürme şeklinde olur .Radyasyonlar genellikle, su ve
havanın sterilizasyonu, madeni, cam, tahta ve beton yüzeylerin sterifjzasyonıt
ve gıda maddelerinin ve yemlerin bozulmadan saklanması gibi amaçlarda
kullanılmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1976 Cilt: 7 Sayı: 4 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/