BibTex RIS Kaynak Göster

IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ

Yıl 1976, Cilt: 7 Sayı: 4, - , 28.12.2010

Öz

ÖZET
Işınlanan gıdanın besleme değerini ve toksik yönden güvenilir
olduğunu araştırmada karşılaşılan problemler gözden geçirilmektedir.
Radyasyonun gıdalann besleme değeri üzerindeki etkisi kolayca ölçülebi/
ir. Işınlama ile besleme değerinde olması 'muhtemel değişmelerin tüketici
için önemli olduğu şüphe götürmez bir gerçektir. Işınlanan gıdamn
emniyetle tüketilebilir olduğunu göstermede kullamlan en eski ve
önemli teknik, böyle gıdalada uzun devre hayvan besleme çalışmaları
olmuştur. Muamele görmüş tam bir gıda üzerinde bu tip araştırmanın
planlanması ve yürütülmesinde karşılaşılan pratik problemler ortaya konmakta
ve ışınlanan gıdanm emniyetle tüketilip tiiketilemiyeceğine karar
verirken bu gibi çalışmalardon elde edilen malümatm esas alındığı,
oysa bunun yeterli olmadığı tartışılmaktadır. Işınlanan gıdalMla hayvan
besleme çalışmalarmdan elde edi/en veri/ere dayanan, model rasyonlar
üzerindeki toksikolojik çalışmalara yönelik bir toplu yaklaşım sergi/
enmekte ve ışınlama sonucu gıdalarda meydana gelen değişmelerin toksikolojik
açıdan önemi konusunda bu temel görüş açıklanmaktadır.
"Sağlıklı olma" veya "bütünlük" kelimesi, esas itibariyle ışInlanan
gıdalarta ilgili olarak ku/lamldığı için, geçen 25 yıl içinde teknik bir anlam
kazandı. Bu tek kelime üç ayrı kavramı ifade eder: Gıdanın besleme değeri,
mikrobiyolojik ve toksikolojik yönden güvenilir olması. Bu özel anlamda,
gıdanm duyusal (organaleplik) özelliği itibariyle benimsenebilir oluşu ve
dış görünüşüyle çekici/iği,"sağlıklı" teriminin manası içinde düşünülmezler.

Yıl 1976, Cilt: 7 Sayı: 4, - , 28.12.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm ÇEVİRİLER
Yazarlar

J.r. Hickman Bu kişi benim

Fevzi Keleş (çev.) Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Aralık 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 1976 Cilt: 7 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Hickman, J., & Keleş (çev.), F. (2010). IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(4).
AMA Hickman J, Keleş (çev.) F. IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Aralık 2010;7(4).
Chicago Hickman, J.r., ve Fevzi Keleş (çev.). “IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7, sy. 4 (Aralık 2010).
EndNote Hickman J, Keleş (çev.) F (01 Aralık 2010) IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7 4
IEEE J. Hickman ve F. Keleş (çev.), “IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 4, 2010.
ISNAD Hickman, J.r. - Keleş (çev.), Fevzi. “IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7/4 (Aralık 2010).
JAMA Hickman J, Keleş (çev.) F. IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;7.
MLA Hickman, J.r. ve Fevzi Keleş (çev.). “IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 4, 2010.
Vancouver Hickman J, Keleş (çev.) F. IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;7(4).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/