ÖZET
Hayvan beslemede önemli yeri olan yeşil yem bitkilerfnden yoncanın
yem oİarak kullanıhıbilmesi için birçok işlemlere tabi tutulması gerekmektedir.
Yonca taze ot halfnde yem Olarak kul1anılığı gibi, sila} yem,
kuru ot, pelet yem ve biriket yemo'ariık fa kullanılabilmektedir. Ancak
yoncanın özellikle kuru" ot haline getirilebilmesi ve balyatanması için
biçimden itibaren sahip olduğu neı:ı oranının ·beım bir düzeye düşürülmesi
gerekmektedir. Yoncanın bünyesindeki su miktarımn istenilen balyalama
oranına düşürülmesinde birçok kurutma yöntemleri uygulanmaktadır.
Bu araştırmada'yonca için larla ktJşullarında en ucuz. kurutma yontemi
1Jlan açık havakoşu1ıdrında güneş enerjisi ile kurutma olanağı üzerinde
-duruımuştur. Araştırmada Erzurum ovasında yonca biçim zamanı
olarak önerilen zaman süreçleri arasındaki devrelerde "denemeler düzen~
lenmiştir. Böylece yoncanın biçim sırasında sahip olduğu nem oranından
balyalanma nem oranına gelebilmede uygulanan yöntemler ve süreler
saptanmıştır.
SUMMARY
(A Research on Sun Cured of Alfalfa in Erzurum Valley Climatic Conditions)
Altitude of Plains in Erzurum is
around 1700 - 2000 m; During the
harvesIing time of the forage crops
gr:own is tms area such as alfalfa, relative
humidity .is low and !emperature
is guite high. Therefore opportunitig
area valiable for field-curing
and minimıring the produetion losses.
Taking into the - eonsideration of
the effe~tivenes of Tractor' Mounted
Mower, crops. are mowed, With this
type of macbıne and ınoisture losses
-of alfalfa were mesured.
Experiments are eonducted to -determine
the time reguired for the moistiıre
content of alfalfa deereasing to
leve1 of 20 %for baling. When moisture
eontent of alfalfa decrease to 3040
_%rake were ~sed .for raking. lt is
determined that moİsture eontent of
,alfalfa deereases to value reguired for
baling within 30-35 hours.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1979 Cilt: 10 Sayı: 1-2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/