BibTex RIS Kaynak Göster

EKSPELLER YÖNTEMLE ÜRETİLEN DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEK KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI

Yıl 1979, Cilt: 10 Sayı: 1-2, - , 29.12.2010

Öz

ÖZET
T. W. SULııvAN (3)
Ek proteinin üç ayrı sağlanış şekli (hepsinin soya küspesi ile; %
75 nin soya küspesi %25\ nin ayçiçeği-küspesi ile; Yarısınm soya küspesi
ve diğer yarısının ayçiçeği kiispesi ile); iki ilave lisin düzeyi (0- ve %0.25)
ve iki ilave metiyonin düzeyinin (O ve %0.1) kasaplık ciYcivl;; üzerine
olan etkilerini saptamak iç.ın 3x2x2 faktöriyel desene uygun bir deneme
yapıl~ıştır. Kullanılan ayçiçeği krlSpesi ekspeller yöntemle üretilmiş·
% 31 ham protein ve %21 ham sellüloz içeren bir küspe idi.
Tüm deneme -rasyonları amino asit/er d~ında diğer bütün bes~n
_maddelerince dengeli ve yeterli olacak şekilde hazırlanmıştır. Bu denemede
'Cobbs x Cobbs ırkı 360 adet gf;nlük civciv kullanılmış ve deneme 28 'gün
sürmüştür.
Ek proteinn % 25 veya %50 i düşük kalite ekspeller ayçiçeği küspesi
-geri kalanı soya küspesi ile karşılandığinda canlı ağ·ırlık, yem tüke:
t-imi ve yemden yaraila.nr:ıa önemli derecede duşmüştür (P < 0.05). RUM
karşın lisin ve metiyonin amino asit/erinin tek tek veya birlikte verilmeleri
önemli bir değişiklik 'sağlamam~(ır (P > 0.05).. Bu nedenlerle
şu kararlara. varılmıştır: a- Ek proteinin %25 veya %50 nin düşük ka·
liteli ayçiçeği'kuspesi ile rağlanması halinde lisin ve metiyonin yetmezliğine
düşülmez, b· bu deneme şartlarında ciYciv rasyonlarına % 12 den
fazladüşüjç kaliteli ayçiçeği küspesi katılmama.lıdır ııe c- rasyonlarrfakt
ayçiçeği küspesinin artışına pqralel olarak azalan canlı ağırlık, yem tüketimi
ve yemelen yararlanma değerleri rasyonlardaki sellüloz artışına
bağlanabilir.

SUMMARY

Low Quality Sunflower Meal As A Replacement For Soybean Meal In Broilr Rations

A 3x2x2 factorial eKperiment was
,conducted in order to determine the
effects of three different ways of furnishing
supplemental protein (All
by soybean meal; 75 % by soybe{ln
meal, 25 % by low quality sunflower
meal; 50% by soybeatı meal, %'50
by low quality sunflower IIleal);
two lev.els of added lysine tO.OO and
0.250 X); the levels of added methioDine
(0.00 and 0.100 % ') on broiler
chicks. The, sunflbwermeal was a law
quality and expeller extracted, containiİıg
3i X' crude prbtein and 21 %
crude fiber.
All diets were balanced in all
nutrients ,except in essential amino acids.
Three 'hundred and siKty. Dayold
Cobbs x Cobbs ~hiks were
used in this eKperiment and the experiment
lasted in 28 days.
Furnishing 25 % or SO % of the
supplemental protein by lo~ qua1ity
expeller sunflower meal and the rest .
of it by soyhean meal deereased
live weight, feed consumptıon and Feed/
gain ratios significantly (P < 0.05)
The addition of lysine and/or methoionine
did not produce any significant
. response. Therefore it wasconCıuded
a-When law quality expellersunflower
meal is used to furnis'h 25 %and 50 %
of the supplemental' p'rotein itı broiler
rations, there is no Isyine andfor methionin~
deficiency. b-Under this conditiön
broiler starter rations should not contain
more than 12·%low quality ~sunflower
meal, and c-Observed decreases .
in live weight, feed consumption and'
in feedfgain ratios as sunflower meal
level in the diets increases, might due
to incre.ase in crude' fiber content of
eKperimental diets.

Yıl 1979, Cilt: 10 Sayı: 1-2, - , 29.12.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Ahmet Çakır Bu kişi benim

T.w. Sullivan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 1979 Cilt: 10 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Çakır, A., & Sullivan, T. (2010). EKSPELLER YÖNTEMLE ÜRETİLEN DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEK KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1-2).
AMA Çakır A, Sullivan T. EKSPELLER YÖNTEMLE ÜRETİLEN DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEK KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Aralık 2010;10(1-2).
Chicago Çakır, Ahmet, ve T.w. Sullivan. “EKSPELLER YÖNTEMLE ÜRETİLEN DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEK KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 10, sy. 1-2 (Aralık 2010).
EndNote Çakır A, Sullivan T (01 Aralık 2010) EKSPELLER YÖNTEMLE ÜRETİLEN DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEK KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 10 1-2
IEEE A. Çakır ve T. Sullivan, “EKSPELLER YÖNTEMLE ÜRETİLEN DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEK KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 10, sy. 1-2, 2010.
ISNAD Çakır, Ahmet - Sullivan, T.w. “EKSPELLER YÖNTEMLE ÜRETİLEN DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEK KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 10/1-2 (Aralık 2010).
JAMA Çakır A, Sullivan T. EKSPELLER YÖNTEMLE ÜRETİLEN DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEK KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;10.
MLA Çakır, Ahmet ve T.w. Sullivan. “EKSPELLER YÖNTEMLE ÜRETİLEN DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEK KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 10, sy. 1-2, 2010.
Vancouver Çakır A, Sullivan T. EKSPELLER YÖNTEMLE ÜRETİLEN DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEK KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;10(1-2).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/