ÖZET
Baklagil bitkilerinin; yet/ştirildikle,.i toprakları, bitki besin elementleri, özel·
likle azot bakımından zenginleştirdikleri bilinmektedir. Türlere göre değişrnek
üzere, bir dekarlık alanda yetiştirilen baklagil bitkileri, yetiştiri/dikleri tarla toprağına
3 ila 25 kg. arasında azot fibe etmektedirler. Bu bakımdan ekim nöbetlerinde,
baklagil/ere ayrılan pay büyük olmaktadır.
Baklagil bitkilerinin köklerinde ortak (Symbiosis) yaşayan nodozite bakterilerinin
fikse ettikreri azot miktarımn bilinmesinde yarar vardır. Azot fiksasyonunun
ölçülmesinde bu güne kadar bir çok metod kullamlmı§tır. Son zamanlarda geliştirilen
"Asetilen-Etilcn" metodunun uygulamaya konulmasıyla, ucuz, hassas ve
birim zamanda çok fazla analize olanak tanıyan bu metod sayesinde, araştırmalara
hız verilmiştir.
Bu çalışmaya, azot fiksasyonunun ölçülmesinde kullanılan "Asetilen-Etilen"
metodunun denemelerde uygulanış tarzı ve tekniği yönünden, araştırıcı/ara ışık tutması
amacı ile girişilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1980 Cilt: 11 Sayı: 3-4 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/