BibTex RIS Kaynak Göster

SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİNİ DUYSAL DEĞERLENDİRME ve DERECELEMEDE TEMEL ESASLAR

Yıl 1980, Cilt: 11 Sayı: 3-4, - , 29.12.2010

Öz

ÖZET
Gıda Teknolojisi alanında daysal analiz/er, ei! az fiziksel ve kimyasal analizler
kadar önemlidir. Her analiz çeşitinin ayrı bir yeri olmakla beraber, gıda sanaJ'iinde
duysal analizler, ehemmiyetin.e göre sıralamada birinci yeı i alı/'. ÇÜT?kü gıda teknolojisinin
var oluş sebebi, tüketicinin her bakımdan beğendiği ve severek yediği besın maddeleri
üretimine sıkı sıkıya bağlıdır. Gıda/ann "yemeklik kalitesi" dediğimiz biL
özelliğini ise ancak duysal analizlerle tesbit etmek mümkündür.
Dllysal analizler, incelenen ürünün çeşitine göre belirli kurallara uyularak
yapılır. Her şeyden önce duysa! analiz bir sanat işidir. Bu sanatı ilgili ürün analizinde
tatbik edebilecek samatçrlaııı! özelolarak yetiştirilmeleri gerekir. Süt - ve süt ürünlerinin.
duysal değerlendirme ve derecelendirilmelerini etkileyenfaktörleri: (i)
Analizi yapan panel üyesi, (2) Analizin yflpıldığı yer ~'e (3) analiz edilecek ôrneğin
durumu olmak üzere üç gurupta toplanabilir. Panel uyelerinin seçiminde; üyelerin
değerlendirme ve- derecelendirmede yeterli fizik -ve mentaliteye sahip olmaları, skor
kartmı kullanabilmeleri, her ürüne ait duysal değerlendirmeleri eksiksiz yapabilmeleri,
kaliteleri doğru olarak tesbit edebilmeleri, kendilerini kontrol edebilmeleri ve
fazla tenkitci olup olmadıkları ve karar vermede vicdanlı, doğru hareket edip etmedikleri
gibi hususlar dikkate alımr.
Dt/ysal analizlerin yapılmasında çeşitli testler uygulamr. Bunlar "Farklılık"
ve "Tercih" testleri olmak üzere iki grupta incelenebilir. Amaca bağlı olarak "Farklılık"
testle!'i 7, " Tercih" testleri ise 5 başlık aluhda toplanabilir.

Yıl 1980, Cilt: 11 Sayı: 3-4, - , 29.12.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm DERLEMELER
Yazarlar

Nurhan Akyüz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 1980 Cilt: 11 Sayı: 3-4

Kaynak Göster

APA Akyüz, N. (2010). SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİNİ DUYSAL DEĞERLENDİRME ve DERECELEMEDE TEMEL ESASLAR. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(3-4).
AMA Akyüz N. SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİNİ DUYSAL DEĞERLENDİRME ve DERECELEMEDE TEMEL ESASLAR. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Aralık 2010;11(3-4).
Chicago Akyüz, Nurhan. “SÜT Ve SÜT ÜRÜNLERİNİ DUYSAL DEĞERLENDİRME Ve DERECELEMEDE TEMEL ESASLAR”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 11, sy. 3-4 (Aralık 2010).
EndNote Akyüz N (01 Aralık 2010) SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİNİ DUYSAL DEĞERLENDİRME ve DERECELEMEDE TEMEL ESASLAR. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 11 3-4
IEEE N. Akyüz, “SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİNİ DUYSAL DEĞERLENDİRME ve DERECELEMEDE TEMEL ESASLAR”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 11, sy. 3-4, 2010.
ISNAD Akyüz, Nurhan. “SÜT Ve SÜT ÜRÜNLERİNİ DUYSAL DEĞERLENDİRME Ve DERECELEMEDE TEMEL ESASLAR”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 11/3-4 (Aralık 2010).
JAMA Akyüz N. SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİNİ DUYSAL DEĞERLENDİRME ve DERECELEMEDE TEMEL ESASLAR. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;11.
MLA Akyüz, Nurhan. “SÜT Ve SÜT ÜRÜNLERİNİ DUYSAL DEĞERLENDİRME Ve DERECELEMEDE TEMEL ESASLAR”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 11, sy. 3-4, 2010.
Vancouver Akyüz N. SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİNİ DUYSAL DEĞERLENDİRME ve DERECELEMEDE TEMEL ESASLAR. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;11(3-4).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/