BibTex RIS Kaynak Göster

ERZİNCAN (ŞAVAK) TULUM PEYNİRINİN YAPILIŞI VE BİLEŞİMİ

Yıl 1981, Cilt: 12 Sayı: 1, - , 30.12.2010

Öz

ÖZET
Erzincan (Şavak) Tulum peyniri üzerinde yapılan inceleme/erden aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir
1. Bu peynir çeşidi Akdemir nahiyesi ile Çemişkezek ve Hozat llçeleri civarında
imal edi/mektedir.
2. Peynir örnekleriıule su oranı %28.66 - 49.91 arasında değişmiş ve ortalaması
% 37.29 o/muştur.
3. Kuru madde oranı % 50.09 ile %71,34 arasında değer/er almı§ ve orta/a,!,a
% 62.71 etmiştir.
4. Peynir örneklerinde yağ oranı minimum % 27.5, maksimum % 41.0 ve
ortalama % 34.96 değerlerini almıştır. Kuru maddede yağ oranı da % 43.56 ~
62.08 arasında değişerek (Jrtalama % 55.73 olmuştur.
5. Yağsız kuru madde oranı % 22.09 ile % 35.63 arasında eğişerek ortalama
% 27.75 olarak bulunmuşt,!r.
6. Protein oranı minimum % 17.39, maksimum %24.75 ve ortalama %21.54
olmuştur.
7. Bütün küloranı % 4.38-8.81 arasında değişerek ortalama % 5.50 olmuştur.
8. Saf ·küı oranı % O. 42 ile % 1.68 arasında değerler olmuş; ortaTama
% 1. 05 olarak saptanml§tır.
9. Tuz oranı %3.44-7.37 arasında değişmiş ve ortalama %4.66 değerini aJ~
mıştır. Minimum % 5.41, maksimum %11.56 değerlerini alan kuru maddede tuz
oranı, ortalama % 7.27 ştklinde hesaplanmıştır.
10. Asitlik oranı %0.90 ile %3.10 arasında değişmiş 've ortalama % 1.66 olmuştur.

5. SUMMARY

The Processing and Compasition of Erzincan (Şavak) Tulum Cheese.

İn this study the processing and compasition of Erzincan (Şavak) Tulum
cheese are researched. The re~ults of the studyare as follows:
1. Erzincan (Şavak) Tulum cheese are generaUy produced at the around of
Akdemir, Çemişkezek and Hozat villages in Turkey.
2. The water content of cheese sampıes varied from 28.66 %to 49.91 %with
an average of 37.29 %.
3. Dry matter values range were found between 50.09 % and 71.34 % and
the average was 62.71 %_
4. 'Minimum and maximum fat contemt of cheese samples were 27.5,41.10
%respectively. The average was 34.96 %' The percentage' of buttertafin dry matter
varied from 43.56 % to 62.08 with an average of 55.73 %'
5. Non-fat dry matter content was found between 22.09 and 33.32 %. ihe
average was 27.75 %-
6. Protein content variatiorrwas between 17.39 %and 24.75 with an average
of 21.54 %.
7. Total aslı content vari~ from 4.38 % to 8.8'1 %. The average was 5.50
8. The pereentage of the minerals varied from a lOW 0.40 %to a high of 1.68
%. The average was 1.05 %.
9. Salt content was found· between 3A4 and 7.37 %with an avarage of 4.68
%. The minimum and the maximum percentages of salt in dry-matter were 5.41
%. ' and 11.56 % respectively. The average was calculated as 7.27 %" .
10"Acidity was found between 0.90 and ~.ıO %with an average of 1.66 %'

Yıl 1981, Cilt: 12 Sayı: 1, - , 30.12.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Nurhan Akyüz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 1981 Cilt: 12 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akyüz, N. (2010). ERZİNCAN (ŞAVAK) TULUM PEYNİRINİN YAPILIŞI VE BİLEŞİMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1).
AMA Akyüz N. ERZİNCAN (ŞAVAK) TULUM PEYNİRINİN YAPILIŞI VE BİLEŞİMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Aralık 2010;12(1).
Chicago Akyüz, Nurhan. “ERZİNCAN (ŞAVAK) TULUM PEYNİRINİN YAPILIŞI VE BİLEŞİMİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 12, sy. 1 (Aralık 2010).
EndNote Akyüz N (01 Aralık 2010) ERZİNCAN (ŞAVAK) TULUM PEYNİRINİN YAPILIŞI VE BİLEŞİMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 12 1
IEEE N. Akyüz, “ERZİNCAN (ŞAVAK) TULUM PEYNİRINİN YAPILIŞI VE BİLEŞİMİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 12, sy. 1, 2010.
ISNAD Akyüz, Nurhan. “ERZİNCAN (ŞAVAK) TULUM PEYNİRINİN YAPILIŞI VE BİLEŞİMİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 12/1 (Aralık 2010).
JAMA Akyüz N. ERZİNCAN (ŞAVAK) TULUM PEYNİRINİN YAPILIŞI VE BİLEŞİMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;12.
MLA Akyüz, Nurhan. “ERZİNCAN (ŞAVAK) TULUM PEYNİRINİN YAPILIŞI VE BİLEŞİMİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 12, sy. 1, 2010.
Vancouver Akyüz N. ERZİNCAN (ŞAVAK) TULUM PEYNİRINİN YAPILIŞI VE BİLEŞİMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;12(1).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/