ÖZET
Erzurum ekolojik koşullarında 1977 ve 1980 yıllarında yetiştirilen erkenci A.B.D. orijinli 59 Great Northern ve yerli Horoz fasulye çeşitlerinin verimleri üzefine çapalama ve herbisit uygulamalarının etkileri araştırıldı. Her iki yılda yapılan uygulamalar sonucunda fasulye çeşitlerinden elde edilen ortalama tane verimleri" 2xçapa= 151,20 kg/dk., Paraquat (200 cç/dk)+ Ix çapa=- 145,5 kg/dk, .Pilraquat
(LO()" cc/dk)+ 1x çapa= 123,36 kg/dk., Simazın (200 gr/dk)+ 1x çapa= 95,2 kg/dk., Simazin (l00 gr/dk)+ Ix çapa= 80,24 kg/dk., Ix çapa=58,36 kg/dk. Paraquat (200 cc/dk)= 47,10 kg/dk., Paraquat (100 cc/dk)= 32,8 kg/dk., Simazin (200 gr/dk) = 21,0 kg/dk., Sim'ızin (100 gr/dk)= 12,25 kg/dk., ve her hangi bir işlem uygulanmayan kontrol parsellerinde= 5,53 kg/dk. olarak saptanmıştır.
ZUSAMMENFASSUNG
"Der Einfluss ı'on Hacken und Herbiiidbehandlwıgen bei den frühen 59 Great Northe'-n und HOFOl BoMensorten alff den Ertrag".
Bei den unter den ökologischen Bedingungen 1977 und 1980 Erzurums geıogenenBohnensorten frühe 59 Great Northern (Amerikan sorte) den einheimischen Horoz (Hahn) Bohnen wurde deı Einfluss des Hackens und der Herbizidbehandlungen auf den Erlrag u_ntersucht. Das Ergebnis der 2- jaehrigen .Vetsuche (im Mittelwert berechnet)' ist folgendes. De~ höchste Ertrag erzielte man 2x Hacken= 151,20 kg/dk. danach folgen mit abııehmenden Ertraegen Paraquat (200 cc/dk)+ Ix çapa= 145,6 'kg/dk., Paraquat (100 cc/dk+ Ix çapa= 123,36 "'1cg/dk, Simazin (200 gr/dk)+ Ix çapa= 95,02 kg/dk;, Simazin (100 gr/dk)+ ix
çapa= 80.24 kg/dk., Ix <,-apçı= 58.38, Paraquat (200'cc/dk):= 47.1Q kg/dk"., Paraquat (100 cc/dk)= 32,8 :kg/dk., Simazin (200 gr/dk)= 21.0 kg/dk.. Simazin (100 kg/dk)= 12,25 kg/dk. Den gerİngsten Ertrag erzielte man bei den unbehandelten Kontrollparsellen= 5,53 kg/dk.
Birincil Dil | tr;ger |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1982 Cilt: 13 Sayı: 1-2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/