Özet
Sütün peynire işlenmesi sırasında, kullanılan sütün bileşimine, yapılan peynir
çeşidine ve uygulanan teknolojiye bağlı olmakla beraber yaklaşık süt kurumaddesinin
% T sini ihtiva eden ve peynir suyu denen sarımtrak yeşil renkli bir ürün ortaya
çıkmaktadır. Bunun değerlendirilmeden dökülmesi besin maddesi yönünden savurganlığa,
ekonomik açıdan kayıplara, çevre kirliliğine yol açmakta ve dolayısıyla da canlılara zararlı olabilmektedir.
Peynir suyu özellikle laktoz, suda eriyen proteinler (albumin ve globulin) ve mineral maddelerce zengindir. Peynir suyunun değerlendirilmesine süt teknolojisi
gelişmiş ülkelerde büyük önem verilmekte ve peynir suyundan lor, Ricotta, Mysost gibi peynirler, peynir suyu tereyağı, laktoz, biyogaz ve çeşitli içkiler yapılmakta;
yoğurt üretiminde, et endüstrisinde, ekmek yapımında, dondurma üretiminde ve hayvan yemlerine katkı olarak doğrudan doğruya veya peynir suyu tozu ve konssantresi olarak kullanılmaktadır.
Ülkemiz şartlarında büyük bir kısmı değerlendirilmeden dökülmektedir. Şimdilik öncelikle lor peyniri yapılarak değerlendirilmesi önerilebilir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1987 Cilt: 18 Sayı: 1-4 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/