özet
Basit yapıda bileşikler olarak bilinen yağların sadece kalori verdikleri sanılır.
Bu nedenle, halk arasında, yağlar karbonhidratlarla birlikte şişmanlatıcı gıdalar
olarak tanınırlar. Günlük kaloride görünür yağların payının, gelişmiş ülkelerde
% 15-20, ülkemizde ise % 12 kadar olduğu düşünülürse bu görüşün pek doğru olmadığı
anlaşılır.
Beslenmede, yağların kalorik fonksiyonlarından daha önemli işlevleri vardır.
Yapılan çeşitli araştırmalar yağsız beslenilemeyeceğini ortaya koymuştur. Beslenmede
yağların önemli fonksiyonları arta başlıklar altında aşağıdaki şeklinde
sıralanabilir:
—Önemli kalori kaynağıdırlar.
—Hücre yapısı ve zarı için gereklidirler.
—Prostaglandin sentezi için esansiyel yağ asidi verirler.
—Yağda eriyen vitaminlerin taşıyıcısıdırlar.
—Kan lipidlerini kontrol ederler.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1987 Cilt: 18 Sayı: 1-4 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/