Özet
Yakma ile çayır ve mer'alarm ıslahında ateşin etkisi, vejetasyonun yapısı ile
yörenin iklim ve toprak şartlarına göre değişir.
Genel olarak ateşe karşı otsu türler, odunsu türlerden daha dayanıklıdırlar.
Yumak oluşturan otsu türlerin yakmaya karşı hassasiyetleri yanında rizom, stolon,
yumru ve soğan meydana getiren bitkiler oldukça fazla dayanıklılık göstermektedirler.
Yine tekrarlanan yakmalarla bir yıllık türlerin oram artmaktadır.
Yakma sonucunda çayır ve meraların ot verimi artmakta; otun bünyesindeki besin maddeleri oranları ile otun sindirilebilen kısmı yükselmekte; bunlara bağlı olarak çayır ve mer'oların kapasiteleri artarak hayvanlarda daha fazla canlı ağırlık artışı sağlanmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1987 Cilt: 18 Sayı: 1-4 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/