özet
Türkiye'de süt sanayiinin kurulması geç başlamakla baraber kızlı gelişme
göstermektedir. Cumhuriyet dönemine kadar ilgilenilmiyen sanayileşme devlet ve
özel sektör tarafından ele alınmış bulunmaktadır. Atatürk Orman Çiftliğinde
Atatürk'ün emirleriyle ilk süt işleme tesisi 1927 yılında kurulmuştur.
1950 yıllarından sonra süt sanayiinin kuruluşu devlet tarafından ele alınmış,
1963 yılında Türkiye Süt Endüstrisi Kurumu bir kanımla kurulmuştur. Bu kurum
bu güne kadar 38 fabrika tesis etmiş işletmektedir. Toplam yılda işlediği süt miktarı
330900 tondur. Özel sektör kooperatif mandıraları ve devlet işletmeleri birlikte
ele alınırsa yılda işlenen süt miktarı 1.371.900 tonu bulmaktadır. Türkiye'nin
yıllık süt üretiminin 5 200 bin ton olduğu (1982) düşünülürse fabrikada işleme oranı
üçte bire ulaşmış bulunmaktadır. Türkiye'de süt sanayiinin karşılaştığı problemler
özetlenirse I) Üretim yetersizliği, 2) Süt üretim dengesizliği, 3) kalite bozukluğu,
4) Müessir bir kontrol teşkilatının kurulmamış olması, 5) Eğitilmiş teknik eleman
yetersizliği sayılabilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1988 Cilt: 19 Sayı: 1-4 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/