BibTex RIS Kaynak Göster

GÜBRE VE HERBİSİT UYGULAMALARININ ÇAYIRLARIN OT VE HAM PROTEİN VERİMLERİ İLE BOTANİK KOMPOZİSYONLARINA ETKİSİ

Yıl 1989, Cilt: 20 Sayı: 1, - , 02.01.2011

Öz

ÖZET : Bu araştırma 1987 ve 1988 yıllarında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinin
tabii çayırlarında yürütülmüştür. Denemede a) Kontrol ile b) 2,4-D Amin (200,300 ve 400
cc/da) c) Picloram (100,150 ve 200 cclda) ve d) 2,4-D Amin+Picloram (200, 300 ve 400
cc/da) olmak üzere üç farklı herbisit kutlanılmıştır. Fosfor standart olarak 5 kg/da hesabıyla,
azot ise a) Nq (Gübresiz) ve b) N[q (10 kg N/da) olacak şekilde 2 seviyeli olarak
uygulanmıştır.
Herbisitler 1987 yılında kuru ot verimini azaltmış, ham protein veriminde önemli
derecede etkili olmamış ve otun ham protein oranım artırmıştır. 1988 yılında ise kuru ot
veriminde önemli bir değişim görülmemiş, ham protein verimi ve oranı ise düşmüştür.
Herbisit uygulaması ile botanik kompozisyondaki buğdaygiller artarken geniş yapraklı otlar
azalmıştır. Ranunculus kotschyii de I987'de % 53,1988'de de % 74 oranında azaltılmıştır.
İncelenen faktörler bakımından herbisit çeşitleri ve uygulama dozları arasında fark
görülmemiştir,
Azotla gübreleme çayırların kuru ot ve ham protein verimleri ile otun ham protein
oranını artırmışta. Diğer taraftan vejetasyondaki buğdaygiller artarken, geniş yapraklı, otlar
azalmıştır. Aynı zamanda gübreleme ile R. kotschyii' nin oram da düşmüştür.

EFFECT OF FERTILIZER AND HERBICIDE TREATMENTS ON HAY AND
CRUDE PROTEİN YİELD, AND BOTANICAL COMPOSITION OF
MEADOWS

SUMMARY

This study was conducted on native medows of Agricultural
Faculty, University of Atatürk, in 1987 and 1988. İn this research, different herbicides such as 2,4-D Amin (200, 300 ve 400 cc/da), Picloram (100, 150 ve 200 cc/da) and 2,4-D
Amin+Picloram (200,300 ve 400 cc/da) were used besides control. 5 kg/da phosphorus was
applied eçually in ali plots. on the other hand O or 10 kg Nida was broadcasted.
Herbİcides were decreased hay yield whereas increased crude protein rate of hay. No
significantiy effect on crode protein yield occured in 1987. On the other hand herbicides were
not significantiy affected hay yield but decreased yield and percantage of crude protein 1988. Herbicide appllcation increased the ratio ofgrasses whereas decreased forbs. Herbicİde
treatments decreased Ranunculus kotschyii 53/% and 74/% in 1987 and 1988, respectively.
No different effect of herbicides and concentrations used in thıs study obtained.
Nitrogen application increased hay and crude protein yield and crude protein rate of
hay. On the other hand N treatment increased the grasses but decreased R. kotschyii and other forbs in botanical composition

Yıl 1989, Cilt: 20 Sayı: 1, - , 02.01.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Ahmet Gökkuş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 2 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 1989 Cilt: 20 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gökkuş, A. (2011). GÜBRE VE HERBİSİT UYGULAMALARININ ÇAYIRLARIN OT VE HAM PROTEİN VERİMLERİ İLE BOTANİK KOMPOZİSYONLARINA ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(1).
AMA Gökkuş A. GÜBRE VE HERBİSİT UYGULAMALARININ ÇAYIRLARIN OT VE HAM PROTEİN VERİMLERİ İLE BOTANİK KOMPOZİSYONLARINA ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;20(1).
Chicago Gökkuş, Ahmet. “GÜBRE VE HERBİSİT UYGULAMALARININ ÇAYIRLARIN OT VE HAM PROTEİN VERİMLERİ İLE BOTANİK KOMPOZİSYONLARINA ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20, sy. 1 (Ocak 2011).
EndNote Gökkuş A (01 Ocak 2011) GÜBRE VE HERBİSİT UYGULAMALARININ ÇAYIRLARIN OT VE HAM PROTEİN VERİMLERİ İLE BOTANİK KOMPOZİSYONLARINA ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20 1
IEEE A. Gökkuş, “GÜBRE VE HERBİSİT UYGULAMALARININ ÇAYIRLARIN OT VE HAM PROTEİN VERİMLERİ İLE BOTANİK KOMPOZİSYONLARINA ETKİSİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 20, sy. 1, 2011.
ISNAD Gökkuş, Ahmet. “GÜBRE VE HERBİSİT UYGULAMALARININ ÇAYIRLARIN OT VE HAM PROTEİN VERİMLERİ İLE BOTANİK KOMPOZİSYONLARINA ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20/1 (Ocak 2011).
JAMA Gökkuş A. GÜBRE VE HERBİSİT UYGULAMALARININ ÇAYIRLARIN OT VE HAM PROTEİN VERİMLERİ İLE BOTANİK KOMPOZİSYONLARINA ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;20.
MLA Gökkuş, Ahmet. “GÜBRE VE HERBİSİT UYGULAMALARININ ÇAYIRLARIN OT VE HAM PROTEİN VERİMLERİ İLE BOTANİK KOMPOZİSYONLARINA ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 20, sy. 1, 2011.
Vancouver Gökkuş A. GÜBRE VE HERBİSİT UYGULAMALARININ ÇAYIRLARIN OT VE HAM PROTEİN VERİMLERİ İLE BOTANİK KOMPOZİSYONLARINA ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;20(1).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/