ÖZET
Bal arısı (Apis melUfera L.), bal ve arı sütü gibi gıda ve ilaç olarak büyük
öneme sahip ürünleri, kozmetik ve diğer bazı sanayilerde büyük değeri olan balmumu ve
propolis gibi maddeleri yapmakta ise de, bu böceğin asıl önemi bitkilerde yaptığı
tozlaşmadan kaynaklanmaktadır.
İşçi arılarda yumurta koyma organı değişikliğe uğrayarak savunma iğnesi halini
almıştır. Bu iğneye bağlı zehir kesesinden salgıladığı zehir, omurgasız hayvanların çoğu
için öldürücü, insan ve diğer omurgalılar için acı verici, bazı hallerde de öldürücü özelliğe
sahiptir. Düşük orandaki bazı insanlar, arı zehirine karşı aşın duyarlılık gosterrirler ve arı
sokması birkaç defa olduğunda ölüm meydana gelebilir. Arı zehiri içerisindeki
komponentlerden hiyaluronidaz vefosfolipaz bu aşırı duyarlılıkta önemli olmaktadır. Diğer
taraftan arı zehiri fungisit ve bakterisit özelliğe sahip olduğu gibi, hastalıklara karşı tedavi
edici etkisi hayvanlarda tesbit edilmiş, insanlarda da bu sahadaki çalışmalar
sürdürülmektedir.
HONEY BEE (Apis meüifera L.) VENOM
SUMMARY
Honey bee (Apis meüifera L.) produces honey, beeswax, royal
jelly and propolis which are very important as food, drugs, cosmetics and some other
industries. However, metin function of honey bee comes from being an excellent pollinator
of cultivated and wildflowering plants.
The ovipositor of worker bee is modifıed and supplied mth venom and became a
sting. A single sting contains a small amount of venom which acts as a painful deterent to
human but has a lethal effect on a wide variety of invertebrates.
A small minority of people develop a serious hypersensitivity to bee venom and
may become dangerously ili if stung. On occasions, death may result from acute
anaphlcvcis. The high molecular weight components of bee venom, namely hylauronidase
and phospholipase are capable ofinitiating hypersentivity and irnmune response.
Bee venom has been thought by some people to be useful in the treatment of a range of arthritic conditions. This has been detected in animals, but in man has not been carefully studied.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1990 Cilt: 21 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/