ÖZET
Iğdır Ovasında 1989 ve 1990 yıllarında yapılan bu ar astırmada,
ovada yetişen Şalak, Tebereze, Ağerik, Ordubat ve Ağcanabat kayısı çeşitlerinin
pomolojik, biyolojik ve fenolojik özellikleri incelenmiştir.
Kayısı çeşitlerinin tam çiçeklenme devresinin 31 Mart-6 Nisan tarihleri
arasında, meyve olgunlaşma devresinin ise 20 Haziran-25 Temmuz tarihleri arasında
olduğu belirlenmiştir.
Değişik sakkaroz eriyikleri içinde en yüksek polen çimlenmesi % 10 ve
15'lik eriyiklerde ortalama % 46.8-44.6 oranlarında gerçekleşmiştir. Kendileme
sonucunda meyve tutumu % 05-35.4 oranında, serbest tozlaşmada ise % 19.2-34.2
oranlarında gerçekleşmiştir.
Kayıst çeşitlerinin ortalama meyve ağırlıkları 24.9-62.1 g arasında
değişmiştir. Bu çeşitlerin S.Ç.K.M. miktarları % 135-18.3, kuru randıman %
145-18.8, asit miktarları % 0.32-122, askorbik asit miktarları ise 11.0-182 mg/100
g değerleri arasında bulunmuştur. Bu kayısı çeşitlerinden Şalak sofralık ve derin
dondurmalık, Tebereze kurutmalık ve sofralık, Ağerik sofralık, Ordubat kurutmalık,
Ağcanabat ise konservelik ve derin dondurmalık olarak değerlendirilebilir.
A RESEARCH ON POMOLOGICAL, BIOLOGICAL AND
PHENOLOGICAL CHARACTERISTICS OF APRICOT CULTİVARS
IN IĞDIR PLAIN
SUMMARY
This research carried out in order to determine pomological,
biological, and phenologicalfeatures of some important apricot cultivars such as,
Şalak, Tebereze, Ağerik, Ordubat and Ağcanabat grown in İğdır plain, 1989-1990. It was deîermined that the period offool bloom of ali apricot cultivars was
between 3 ist March and 6th April, and the fruit maturation between 20th June and
25 thJufy.
The highest polien germination obtained in 10 and 15 % sucrose solutions
with 46.8 and 44.6 %, respectively. Fruit set ratio ranged from 05 to 35.4 % as
related to cultivars studied in self pollination whereas it was from 19.2 to 342% in
open pollination.
Average fruit weight of cultivars varied between 24.9 and 62.1 grams. On
the other hand, it was found that TSS contents were from 135 to 18.3 %; dried
yields were from 145 to 18.8 %; total acid contents were from 0.32 to 1.22 % and
ascorbic acid contents were behveen from 11.0 to 182 mgtlOO g.
According to the results obtained in this study, ofthese cultivars, Şalak can
be evaluated asfresh and frozen; Tebereze, dried andfresh; Ağerik, fresh; Ordubat, dried; and Ağcanabai fresh and canned
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1992 Cilt: 23 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/