BibTex RIS Kaynak Göster

TOPRAĞA ORGANİK MATERYAL İLAVESİNİN TOPRAĞIN ORGANİK MADDESİ, AGREGAT STABİLİTESİ VE GEÇİRGENLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Yıl 1992, Cilt: 23 Sayı: 2, - , 03.01.2011

Öz

ÖZET

Bu araştırmanın amacı, toprağa organik materyal (ahır gübresi ve buğday samanı) ilave edilmesinin toprağın organik maddesi, agregat stabilitesi ve geçirgenJiği üzerine etkilerini ve aralarındaki ilişkileri belirlemektir.
Araştırmada, İğdır ovasından (Batı İğdır Ovası) alınan dört adet yüzey (0-10 cm) toprak örneği üzerinde çalışılmıştır. Topraklara ahır gübresi (<2mm) ve buğday
samanı (<lmm) 5 düzeyde uygulanmış ve topraklar tarta kapasiteleri civarında 45
günlük inkiibasyona tabi tutulmuşlardır.
Araştırma sonuçlarına göre, organik materyallerin ilave edilen düzeylerine
bağlı olarak, toprakların organik maddesi, agregat stabilitesi ve geçirgenlik değerleri
artmış ve her toprakta bu özellikler arasında pozitif ilişkiler tespit edilmiştir.

EFFECTS OF ADDENG ORGANİC MATERIAL İNTO THE SOİLS ON
ORGANİC MATTER, AGGREGATE STABİLİTY AND PERMEABILITY OF SOİLS

SUMMARY

The purpose ofthis research w as to determine the effects of
addirion of organic materials (manure and wheat straw) into the soils on their organic
matter, aggregate stability andpermeabiiity values.
In this research four surface (0-10 cm) soil samples laken from the İğdır
district (Westlğdtr district) was used.
In this experiment, manure (<2mm) and wheat straw (<lmm) at five levels of
0; 05; I; 2 and 4 % on the owen dry weight basis were added, as three replications,
into four soil samples and these admixtures were incubated for forty-five days at
nearly field capacity in laboratory conditions.
At the end of incubation period, organic matter, aggregate stability an permeability of admbctures were determined respectively by Smith-Weldon, wet
siemng and constend head permeameter.
in statistical evaluation of the experimental results the "Simple Correlation"
analysis vva.î applied.
This research showed that as the additions of organic material increased the organic matter, the aggregate stability and the permeability of the soil increased
Highly significant relationships were obtained between above-mentioned soil properties.

Yıl 1992, Cilt: 23 Sayı: 2, - , 03.01.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Mustafa Y. Canbolat Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 3 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 1992 Cilt: 23 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Canbolat, M. Y. (2011). TOPRAĞA ORGANİK MATERYAL İLAVESİNİN TOPRAĞIN ORGANİK MADDESİ, AGREGAT STABİLİTESİ VE GEÇİRGENLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23(2).
AMA Canbolat MY. TOPRAĞA ORGANİK MATERYAL İLAVESİNİN TOPRAĞIN ORGANİK MADDESİ, AGREGAT STABİLİTESİ VE GEÇİRGENLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;23(2).
Chicago Canbolat, Mustafa Y. “TOPRAĞA ORGANİK MATERYAL İLAVESİNİN TOPRAĞIN ORGANİK MADDESİ, AGREGAT STABİLİTESİ VE GEÇİRGENLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 23, sy. 2 (Ocak 2011).
EndNote Canbolat MY (01 Ocak 2011) TOPRAĞA ORGANİK MATERYAL İLAVESİNİN TOPRAĞIN ORGANİK MADDESİ, AGREGAT STABİLİTESİ VE GEÇİRGENLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 23 2
IEEE M. Y. Canbolat, “TOPRAĞA ORGANİK MATERYAL İLAVESİNİN TOPRAĞIN ORGANİK MADDESİ, AGREGAT STABİLİTESİ VE GEÇİRGENLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 23, sy. 2, 2011.
ISNAD Canbolat, Mustafa Y. “TOPRAĞA ORGANİK MATERYAL İLAVESİNİN TOPRAĞIN ORGANİK MADDESİ, AGREGAT STABİLİTESİ VE GEÇİRGENLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 23/2 (Ocak 2011).
JAMA Canbolat MY. TOPRAĞA ORGANİK MATERYAL İLAVESİNİN TOPRAĞIN ORGANİK MADDESİ, AGREGAT STABİLİTESİ VE GEÇİRGENLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;23.
MLA Canbolat, Mustafa Y. “TOPRAĞA ORGANİK MATERYAL İLAVESİNİN TOPRAĞIN ORGANİK MADDESİ, AGREGAT STABİLİTESİ VE GEÇİRGENLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 23, sy. 2, 2011.
Vancouver Canbolat MY. TOPRAĞA ORGANİK MATERYAL İLAVESİNİN TOPRAĞIN ORGANİK MADDESİ, AGREGAT STABİLİTESİ VE GEÇİRGENLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;23(2).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/