BibTex RIS Kaynak Göster

ALAR UYGULAMASININ HASANBEY KAYISI ÇEŞİDİNDE KARBONHİDRAT IÇERİĞİ, SOĞUĞA MUKAVEMET VE ÇİÇEKLENMEYE ETKlLERl

Yıl 1993, Cilt: 24 Sayı: 1, - , 03.01.2011

Öz

ÖZET

Bu araştırma, 1987-1989 yıllarında, Erzincan'da yaygın olarak yetiştirilen Hasanbey kayısı çeşidi üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada, Alar'ın 0, 2000 ve 4000 ppm'lik dozları, tam çiçeklenme döneminden 15 ve 30 gün sonra, tek ve katlamalı olarak uygulanmıştır.
Alar uygulamaları 15 Haziran, 15 Ekim, 15 Ocak ve 20 Mart tarihlerinde alınan sürgün örneklerindeki indirgen şeker, toplam şeker, sakkaroz ve nişasta içeriklerini değişik düzeylerde artırmıştır. Bu artışta, katlamalı uygulamalardaki dozların tek uygulama dozlarından daha etkili oldukları görülmüştür. Ayrıca, yaz devresinde sürgün indirgen şeker, toplam şeker ve sakkaroz içeriklerinin düşük düzeylerde bulunduğu, ekim ortasında biraz yükseldiği ve ocak ayı ortalarında ise maksimum düzeye ulaştığı belirlenmiştir. Diğer taraftan, sürgün nişasta içeriğinin ekim ayı ortalarında maksimum düzeyde olduğu ve kış döneminde azaldığı saptanmıştır.
Mart ayı içerisinde alınan sürgün örneklerinde, laboratuvar koşulların da yapılan düşük sıcaklık uygulamalarında, Alar dozlarının tomurcukların soğuğa dayanıklarını % 0.504,17 düzeyinde artırdığı belirlenmiştir.
Uygulamaların çiçeklenme üzerine etkileri incelenmiş ve dozlara göre değişmekle beraber, çiçeklenmede 1-3 günlük gecikmenin meydana geldiği tespit edilmiştir.

THE EFFECT OF APPLICATION OF ALAR ON CARBOHYDR ATE
CONTENT, COLD RESISTANCE AND FLOWERING OF
APRICORT (cv HASANBEY)


SUMMARY

This experiment was conducted to determine the effects of
Alar application seasonal changes of carbohydrate accumulation in shoots, the cold
resistance of flo w er buds, and flower'ıng of apricot (cv Hasanbey) during 1987 to
1989 in Bayırbağ, Erzincan, 2000 and 4000 ppm as single or double application, of
Alar were sprayed to the trees 15 and30 day after full bloom.
The results ofstudy are asfollows :
1. The contents of reducing sugar, total sugar, saccharose and starch in the
shoots which were applied mth Alar were higher than the cotrol plants on 15 June,
October, 15 January and 20 March. The doses of double application were more
effective than that of single application. Besides, reducing sugar, total sugar and
saccharose contents werefound low in summer and relatively high in mid-october and
maximum level in mid-january. The strach content, cantrarily, was very high in
mid-october and low in january.
2. Applications of Alar increased the cold resistant (0.50-4.17 %) offlower
buds.
3. Alar application on the trees delayed flowering by 1 to S days m comparison to control plants.

Yıl 1993, Cilt: 24 Sayı: 1, - , 03.01.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

İbrahim Bolat Bu kişi benim

Muharrem Güleryüz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 3 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 1993 Cilt: 24 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bolat, İ., & Güleryüz, M. (2011). ALAR UYGULAMASININ HASANBEY KAYISI ÇEŞİDİNDE KARBONHİDRAT IÇERİĞİ, SOĞUĞA MUKAVEMET VE ÇİÇEKLENMEYE ETKlLERl. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(1).
AMA Bolat İ, Güleryüz M. ALAR UYGULAMASININ HASANBEY KAYISI ÇEŞİDİNDE KARBONHİDRAT IÇERİĞİ, SOĞUĞA MUKAVEMET VE ÇİÇEKLENMEYE ETKlLERl. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;24(1).
Chicago Bolat, İbrahim, ve Muharrem Güleryüz. “ALAR UYGULAMASININ HASANBEY KAYISI ÇEŞİDİNDE KARBONHİDRAT IÇERİĞİ, SOĞUĞA MUKAVEMET VE ÇİÇEKLENMEYE ETKlLERl”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24, sy. 1 (Ocak 2011).
EndNote Bolat İ, Güleryüz M (01 Ocak 2011) ALAR UYGULAMASININ HASANBEY KAYISI ÇEŞİDİNDE KARBONHİDRAT IÇERİĞİ, SOĞUĞA MUKAVEMET VE ÇİÇEKLENMEYE ETKlLERl. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24 1
IEEE İ. Bolat ve M. Güleryüz, “ALAR UYGULAMASININ HASANBEY KAYISI ÇEŞİDİNDE KARBONHİDRAT IÇERİĞİ, SOĞUĞA MUKAVEMET VE ÇİÇEKLENMEYE ETKlLERl”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 24, sy. 1, 2011.
ISNAD Bolat, İbrahim - Güleryüz, Muharrem. “ALAR UYGULAMASININ HASANBEY KAYISI ÇEŞİDİNDE KARBONHİDRAT IÇERİĞİ, SOĞUĞA MUKAVEMET VE ÇİÇEKLENMEYE ETKlLERl”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24/1 (Ocak 2011).
JAMA Bolat İ, Güleryüz M. ALAR UYGULAMASININ HASANBEY KAYISI ÇEŞİDİNDE KARBONHİDRAT IÇERİĞİ, SOĞUĞA MUKAVEMET VE ÇİÇEKLENMEYE ETKlLERl. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;24.
MLA Bolat, İbrahim ve Muharrem Güleryüz. “ALAR UYGULAMASININ HASANBEY KAYISI ÇEŞİDİNDE KARBONHİDRAT IÇERİĞİ, SOĞUĞA MUKAVEMET VE ÇİÇEKLENMEYE ETKlLERl”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 24, sy. 1, 2011.
Vancouver Bolat İ, Güleryüz M. ALAR UYGULAMASININ HASANBEY KAYISI ÇEŞİDİNDE KARBONHİDRAT IÇERİĞİ, SOĞUĞA MUKAVEMET VE ÇİÇEKLENMEYE ETKlLERl. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;24(1).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/