ÖZET
Bu araştırma,1992 yılında, Erzincan/wşu1lannda yetiştirilen Ilıman
iklim Meyve türleri fidanıarının bazı özelliklerini saptamak ve standartlara
uygunlugunu incelemek amacıyla yapılmıştır, Çalışmada, elma, armut ve kayısıda
4'er, şeftali ve kirazda 2'şer ve vişnede de i olmak üzere toplam 17 çeşidin bir ve iki
yaşltfidanlarıntn gelişme, dal/anma ve homojerü.e durumları incelenmiştir.
TSE yumuşak ve sert çekirdekli meyvefidanları standartlarına göre yapılan
degerlendirmede, fida nların boy gelişimi bakımından yeterli düzeyde bulundukları,
çap yönünden ise, özellikle bir yaşlı fidanların zayıf bir gelişim gösterdikleri tespit
edilmiştir.
Fidanlarda ilk dallanma yüksekliği, 1 yaşlılarda 33-38 cm ve 2 yaş/ılarda
72-125 cm arasında değişmiştir. Çeşitlerdeki ortalama yan dal sayıları 15-205 adet,
alt datlardaki açı derecesi 53-71 o ve üst dallardaki açı derecesi ise 35-47° arasında
bulunmuştur. Ayrıca boy ve çaptaki varyasyon, birçok çeşidin bir yaşlı fidanlarında,
2 yaşındaki/erinden daha diişük bulunmuştur.
INVESTIGATION OF SOME PROPERTIES OF NURSERY TREES OF
TEMPERATE FRUITS GROWN IN ERZİNCAN HORTICULTURAL
RESEARCH INSTITUTE
SUMMARY
This research was conduı:ted to determine some properties
of nursery trees of temperate fruits in Erzincan ecological condutions. The growth,
branching and uniformity 1 and 2 years old nursery trees of some apple, pear,
apricot, peach, cherry and sour cherry cultivars were investigated.
According to the relared TSI standarts, the plant heights were adequate but
not stem diameter, especiatly i year old ones. The numbers oflateral branches were
on average 1.5-20.5. The angles of lower and upper lateral branches were between
31°- 4rand 53°-71 o, respective/y. in most ofcu1tivars, the variLltions in heights and stern diameters were higher iıı2 years old nursery trees than] year old trees.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1993 Cilt: 24 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/