ÖZET
Bu çalışmada, buzağılama aralığının laktasyon süt verim Özelliklerine
etkisi incelenmiştir. Buzağılama aralığının etkisi sürekli ve kesikli (sınıflandırılmış)
olmak üzere iki şekilde ele alınmıştır. Araştırmada Almanya Baden-Württemberg
Esmer (Braunvieh) sığır populasyonuna ait 7 yıllık verim kayıtları kullanılmıştır.
Birinci laktasyonda icra edilen laktasyon aralığının, ikinci laktasyonda ise hem
bu laktasyona ait buzağılama aralığının hem de Önceki laktasyona ait buzağılama
aralığının süt verim özelliklerine etkisi çok önemli (P < 0.001) bulunmuştur.
Buzağılama aralığından kaynaklanan varyasyonun toplam varyasyondaki %
payı 305 gün süt verimi, yağ verimi ve protein veriminde her iki laktasyonda da %
5'den büyük bulunmuştur, önceki buzağılama ayından kaynaklanan % varyasyon
payı ise 2.5-3.0 arasında olmak üzere buzağılama ayına ait % varyasyondan
yüksektir.
Süt verim özellikleri için damızlık değer tahmininde buzağılama aralığı veya
aşıma açık günler sayısı önemli bir sistematik çevre faktörü olarak dikkate alınmalı ve
etkisi giderilmelidir.
THE EFFECT OF CALVING INTERVAL ON THE MILK YIELD
CHARACTERISTICS
SUMMARY
Jn this study, the effect of calving interval on the milk yield
characteristics is investigated, as continually and discontinually
The data used in this investigation \vere recorded in a period of 7 years
(1980-1986), in the Brown-Smss cattle population of Baden-Württemberg, Germany.
The effect of runnirıg calving interval in İst. lactation, and the previous
calving interval in 2nd lactation on the dairy traits was generaily found to be highiy
significant (P<0.001).
The percentage of the variation due to the running calving interval vvay higher
qqthan 5 %for 305-day milkjat and protein yields in both lactations.
The percentage ofvariation due to the previous calving interval was found to
be 2,3-3.0 % in the 2nd. lactation. This variation was found to be higher than the
variation caused by rnonth of calving..
İt is concluded that, the effect of the running calving interval on estimation of
breeding values of dairy traits should be considered as a systematic enviromnental effect and this effect shuld be eliminated.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1994 Cilt: 25 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/