SUMMARY
Impermeahle testae or hard seededness are regarded as one of
the leading causes of seed dormancy in grain legumes. Genetic and environment
fators affect the degree of hard seededness which is a problem in wild species and
only tasts for about three weeks in cultivated species. Hard seededness creates the
problem of uneven germination and maturity, weed problem for subsecjuent crop and
poor cookabiUty. However, this character may be advantageous for the survival of
wüd species. Furthermore, semi-permeable or delayedpermeable seeds that hold the
initiat uptake of water have a superior resistance against environmental hazards and
show high vigour. This characters could have an important use in enhancing seed
quality and viability in grain legume species.
TANE BAKLAGİLLERDE SERT TOHUMLULUK
ÖZET
Dane baklagil bitkilerinde sert tohumluluk dormansinin önemli
sebeplerinden birisini tenkil etmektedir. Genetik ve çevre faktörleri sert tohumluluk
oranım etkilemektedir. Sert tohumluluk yabani formlarda sık olarak görülmekte ve
kültür formlarında ise hasattan 2-3 hafta sonra kaybolmaktadır.
Sert tohumluluk, düzensiz çimlenme ve olgunlaşma, bir sonraki ürün için
yabancı ot problemi ve zayıf pişme özelliği gibi problemlere yol açmaktadır. Fakat bu
karakter yabani türlerin neslinin devamı ve tarlada olgunlaşmayı müteakip erken
çimlenmeyi önlemek açısından önemlidir. Yarı-sert tohumluluk ya da su alımını bir
süre geciktirme özelliğine sahip varyeteler ise olumsuz çevre şartlarına dayanıklılık
göstermekte olup yüksek tohum kalitesine sahiptirler. Dolayısıyla bu karakter dane
baklagillerde karşılaşılan tohumun canlılığının kaybolması veya kalitesinin düşmesi
gibi problemleri gidermek amacıyla kullanılabilir
Birincil Dil | en;tr |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1994 Cilt: 25 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/