Canlı yem organizmaları (rotifer, artemia, daphnia ve kopepod) tatlısu-deniz balıkları ve kabukluların larva üretiminde ilk
besin kaynağı olarak çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Larvaya enerji ve esansiyel besinlerin yem organizmalarınca
sağlanması nedeni ile canlı yem organizmalarının besinsel kalitesi pek çok larvanın büyüme ve yaşaması için önemli bir faktördür.
Canlı yemlerin besinsel içerikleri değerlendirilirken yalnızca yağ asidi, aminoasit ve vitaminler değil, aynı zamanda larvaların
büyümesini desteklemesi açısından L-karnitin gibi diğer besin bileşenleri de önemsenmelidir. Canlı yem organizmalarında bulunan
endojen L-karnitin miktarı onların fizyolojik durumuna, aynı zamanda sıcaklık, ışık yoğunluğu ve fotoperiyod gibi çevresel
faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Canlı yem organizmalarının besinsel içeriği sindirilen besine göre değiştiği için larva
beslemede kullanıldığında zenginleştirmek gerekmektedir. Canlı yemin daha yüksek miktar ve kalitede üretiminde büyümenin
artırılması ve beslemede yapılacak maniplasyonlar başarı için önemlidir. Canlı yemde L-karnitin metabolik rol oynayabilir ve Lkarnitin
ile zenginleştirilen bu organizmaların yağ katabolizmasını stimüle ederek büyüme ve üremeleri arttırabilir. Bu derlemenin
amacı, canlı yem organizmalarının L-karnitin ile zenginleştirilmesi ve akuakültürde kullanımı hakkında gelişmeleri sunmaktır.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Şubat 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 41 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/