BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Elma Çeşitlerinde Kimyasal ve Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri

Yıl 2010, Cilt: 41 Sayı: 2, 81 - 89, 20.02.2013

Öz

Bu çalışma, 2008-2009 yılları arasında Isparta ili Eğirdir ilçesi Konnebucağı mevkisinde bulunan üretici bahçesinde ve
Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’ nün laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmada, M9 anacı üzerine aşılı 5
yaşında “Mondial Gala” ve “Fuji Kiku8” elma çeşitlerinde amonyum tiyosülfat (ATS) (%1, %2, %3) uygulamaları tam
çiçeklenmede, naftalin asetik asit (NAA) (5 ppm, 10 ppm, 15 ppm), 10-12 mm meyve iriliğinde, elle meyve seyreltme uygulaması
ise Haziran dökümünden sonra uygulanmıştır. Çalışma, elle meyve seyreltme uygulamasına alternatif oluşturmak amacıyla, çiçek
seyrelticilerinden ATS ve NAA’nın bazı meyve özellikleri ve verim üzerine etkilerinin belirlenmesi için yürütülmüştür. Yapılan
çalışma sonucunda “Mondial Gala” çeşidinde NAA 15 ppm uygulaması, meyve eni, meyve ağırlığı ve renk özellikleri gibi önemli
kalite değerlerini arttıran en etkili uygulama olurken, Haziran dökümünden sonra yapılan elle seyreltme uygulaması da benzer
sonuçlar vermiştir. “Fuji Kiku8” çeşidinde ise meyve eni, meyve boyu ve renk özellikleri dikkate alındığında en etkili sonuçlar
NAA 15 ppm ve ATS %2 uygulamalarından elde edilmiştir. Yine “Fuji Kiku8” çeşidinde de Haziran dökümünden sonra yapılan
elle seyreltme uygulamasından da benzer sonuçlar elde edilmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 2008. Taze elma sektör raporu. Taze elma Sektörü Haber ve Yorum Bülteni, Uludağ İhracaatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, Bursa.
  • Anonim, 2006b. 2006 Spray Thinning Guide. Okanagan Tree Fruit Company.
  • Bangerth, F. and Quinlan, J., 2000. Editorial Preface. Plant Growth Regulation 31:v-vi.
  • Bound, S.A., Jones, K.M., 2004. Ammonium thiosulphate as a blossom thinner of Delicious apple, „Winter Cole‟ pear and „Hunter‟ apricot. Australian Journal of Experimental Agriculture, 44, 931-937.
  • Byers, R.E., Costa, G., Vizzotto, G., 2003. Flower and fruit thinning of peach and other Prunus. Horticultural Reviews, 28, 351-392.
  • Burak, M., Türkeli, Y., Akçay, E,N., Yaşasın, A,S., 2003. Bazı Yeni Elma Çeşitlerinin Doğu Marmara Bölgesindeki Verim ve Kalitelerinin Belirlenmesi. Türkiye lV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 303-308 Antalya.
  • Çelik, M., Sakin, M. 1991. Ülkemizde Meyve Fidanı Üretiminin Bugünkü Durumu. Türkiye 1. Fidancılık Simpozyumu. Bildiri Kitabı 169-180. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara.
  • Fallahi, E., Willemsen, K.M., 2002. Blossom thinning of pome and stone fruit. HortScience, 37(3), 474-477.
  • Gilbert, A., 2001. All about Apples. Hyland House Publishing, Flemington, Australia.
  • Greene, D.W., 2002. Chemicals, timing and environmental factors involved in thinner efficacy on apple. HortScience, 37(3).
  • Greene, D.W. and Autio, W.R., 1998. Thinning apples chemically. UMass Extension Factsheet F-118R.
  • Goffinet, M.C., Robinson, T.L., Lakso, A.N., 1995. A Comparison of ‘Empire’ Apple Fruit Size and Anatomy in Unthinned and Hand-thinned Trees. Journal of Horticultural Science, 70(3), 375-387.
  • Güleryüz, M., 1991. Ülkemizde Meyve Fidancılığında Anaç Sorunu ve Dünyada Anaç Islahı ile İlgili Çalışmalar. Türkiye 1. Fidancılık Sempozyumu. Bildiri Kitabı s. 273-280. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara.
  • Janoudi, A. and Flore, J.A., 2005. Application of ammonium thiosulfate for blossom thinning in apples. Scientia Horticulturae 104, 161-168.
  • Jones, K.M., Bound, S.A., Oakford, M.J. and Gillard, P., 2000. Modelling of thinning of Pome fruits. Plant Growth Regulation 31, 75-84.
  • Kaşka, N.,2003. Türkiye’de Ilıman İklim Meyvelerinin Dünü, Bugünü ve Yarını. Türkiye IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2003, 1-5, Antalya.
  • Kishore, D.K., Pandey, R.M. and Sharma, Y.P., 2003. Plums. In: Temperate Fruit Trees; Mitra, S.K., Bose, T.K. and Rathore, D.S. (eds). Horticulture and Allied Publishers, ISBN 81- 900171-1-X.
  • Karaçalı, İ., 1993. Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, 494, İzmir.
  • McArtney, S., Palmer, J.W. and Adams, H.M., 1996. Crop loading studies with Royal Gala and Breaburn apples: effect of time and level of hand thinning. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, Vol. 24, 401-407.
  • Mitra, S, K., 2003. Apple. Temperate Fruits. (Edited by Mitra, S.K., Bose, T.K., Rathore, D.S.) Horticulture and Allied Publishers Calcuta 700 020. India, 1-122.
  • Olien, W.C., Knight, C.S., 2000. Environmental influences on tissue responses to two bloom thinning compounds using cherry leaves as a model system. Acta Horticulturae, 527, 95- 101.
  • Özbek, S., 1978. Özel Meyvecilik (Kışın yaprağını döken meyve türleri). Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları: 128, Ders kitabı: 11.
  • Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M. 2004. Ilıman İklim Meyve Türleri: Yumuşak Çekirdekli Meyveler Cilt-II. Ege Üniv. Zir. Fak. Yay. No: 556, Bornova, İzmir, 200 s.
  • Özkan, Y., 1998. Ilıman İklim Meyveleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notu, 4, Tokat.
  • Rom, C.R., 2001. Demosnstrating the need for alternative apple fruit thinning methods for organic growers. In: Horticultural Studies, (eds) Clerk, J.R and M.R. Evens. Arkansas Agricultural Experiment Station, Research Services 494 July 2002.
  • Schupp, J.R., Greene, D.W., 2002. Thinning McIntosh apple trees with blossom thinners, with and without post-bloom NAA: A Report to the New England Tree Fruit Growers Research Committee. Fruit Notes, 67, 9-12.
  • Tromp, J., 2000. Flower-bud Formation in Pome Fruits as Affected by Fruit Thinning. Plant Growth Regulation, 31, 27-34.
  • Waldner, W. and Knoll, M., 1998. The Influence of Fruit Load on Biennial Bearing of Fuji Apple, (http://www.virtualorchard.net/idfta/cft/1998/vol31no1/).
  • Webster, T., 2002. Current approved thinning strategies for apples and pears and recent thinning research trials in Europe. The Compact Fruit Tree, 35(3).
  • Webster, T. and Spencer, J., 2001. Thinning a future problem for apple growers. The apple and pear research council. Issue 26, May.
  • Webster, T., Spencer, J., 2000. Thinning a future problem for apple growers The apple and pear research council, 23, 4-7.
  • Wertheim, S.J., 2000. Developments in the chemical thinning of apple and pear. Plant Growth Regulation, 31, 85–100.
  • Westwood, M.N., 1995. Temperate-Zone Pomology, Physiology and Culture, Third Edition. Timber Press, ISBN-0-8819- 2253-6, 523 p. Portland, Oregon.
Yıl 2010, Cilt: 41 Sayı: 2, 81 - 89, 20.02.2013

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 2008. Taze elma sektör raporu. Taze elma Sektörü Haber ve Yorum Bülteni, Uludağ İhracaatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, Bursa.
  • Anonim, 2006b. 2006 Spray Thinning Guide. Okanagan Tree Fruit Company.
  • Bangerth, F. and Quinlan, J., 2000. Editorial Preface. Plant Growth Regulation 31:v-vi.
  • Bound, S.A., Jones, K.M., 2004. Ammonium thiosulphate as a blossom thinner of Delicious apple, „Winter Cole‟ pear and „Hunter‟ apricot. Australian Journal of Experimental Agriculture, 44, 931-937.
  • Byers, R.E., Costa, G., Vizzotto, G., 2003. Flower and fruit thinning of peach and other Prunus. Horticultural Reviews, 28, 351-392.
  • Burak, M., Türkeli, Y., Akçay, E,N., Yaşasın, A,S., 2003. Bazı Yeni Elma Çeşitlerinin Doğu Marmara Bölgesindeki Verim ve Kalitelerinin Belirlenmesi. Türkiye lV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 303-308 Antalya.
  • Çelik, M., Sakin, M. 1991. Ülkemizde Meyve Fidanı Üretiminin Bugünkü Durumu. Türkiye 1. Fidancılık Simpozyumu. Bildiri Kitabı 169-180. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara.
  • Fallahi, E., Willemsen, K.M., 2002. Blossom thinning of pome and stone fruit. HortScience, 37(3), 474-477.
  • Gilbert, A., 2001. All about Apples. Hyland House Publishing, Flemington, Australia.
  • Greene, D.W., 2002. Chemicals, timing and environmental factors involved in thinner efficacy on apple. HortScience, 37(3).
  • Greene, D.W. and Autio, W.R., 1998. Thinning apples chemically. UMass Extension Factsheet F-118R.
  • Goffinet, M.C., Robinson, T.L., Lakso, A.N., 1995. A Comparison of ‘Empire’ Apple Fruit Size and Anatomy in Unthinned and Hand-thinned Trees. Journal of Horticultural Science, 70(3), 375-387.
  • Güleryüz, M., 1991. Ülkemizde Meyve Fidancılığında Anaç Sorunu ve Dünyada Anaç Islahı ile İlgili Çalışmalar. Türkiye 1. Fidancılık Sempozyumu. Bildiri Kitabı s. 273-280. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara.
  • Janoudi, A. and Flore, J.A., 2005. Application of ammonium thiosulfate for blossom thinning in apples. Scientia Horticulturae 104, 161-168.
  • Jones, K.M., Bound, S.A., Oakford, M.J. and Gillard, P., 2000. Modelling of thinning of Pome fruits. Plant Growth Regulation 31, 75-84.
  • Kaşka, N.,2003. Türkiye’de Ilıman İklim Meyvelerinin Dünü, Bugünü ve Yarını. Türkiye IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2003, 1-5, Antalya.
  • Kishore, D.K., Pandey, R.M. and Sharma, Y.P., 2003. Plums. In: Temperate Fruit Trees; Mitra, S.K., Bose, T.K. and Rathore, D.S. (eds). Horticulture and Allied Publishers, ISBN 81- 900171-1-X.
  • Karaçalı, İ., 1993. Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, 494, İzmir.
  • McArtney, S., Palmer, J.W. and Adams, H.M., 1996. Crop loading studies with Royal Gala and Breaburn apples: effect of time and level of hand thinning. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, Vol. 24, 401-407.
  • Mitra, S, K., 2003. Apple. Temperate Fruits. (Edited by Mitra, S.K., Bose, T.K., Rathore, D.S.) Horticulture and Allied Publishers Calcuta 700 020. India, 1-122.
  • Olien, W.C., Knight, C.S., 2000. Environmental influences on tissue responses to two bloom thinning compounds using cherry leaves as a model system. Acta Horticulturae, 527, 95- 101.
  • Özbek, S., 1978. Özel Meyvecilik (Kışın yaprağını döken meyve türleri). Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları: 128, Ders kitabı: 11.
  • Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M. 2004. Ilıman İklim Meyve Türleri: Yumuşak Çekirdekli Meyveler Cilt-II. Ege Üniv. Zir. Fak. Yay. No: 556, Bornova, İzmir, 200 s.
  • Özkan, Y., 1998. Ilıman İklim Meyveleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notu, 4, Tokat.
  • Rom, C.R., 2001. Demosnstrating the need for alternative apple fruit thinning methods for organic growers. In: Horticultural Studies, (eds) Clerk, J.R and M.R. Evens. Arkansas Agricultural Experiment Station, Research Services 494 July 2002.
  • Schupp, J.R., Greene, D.W., 2002. Thinning McIntosh apple trees with blossom thinners, with and without post-bloom NAA: A Report to the New England Tree Fruit Growers Research Committee. Fruit Notes, 67, 9-12.
  • Tromp, J., 2000. Flower-bud Formation in Pome Fruits as Affected by Fruit Thinning. Plant Growth Regulation, 31, 27-34.
  • Waldner, W. and Knoll, M., 1998. The Influence of Fruit Load on Biennial Bearing of Fuji Apple, (http://www.virtualorchard.net/idfta/cft/1998/vol31no1/).
  • Webster, T., 2002. Current approved thinning strategies for apples and pears and recent thinning research trials in Europe. The Compact Fruit Tree, 35(3).
  • Webster, T. and Spencer, J., 2001. Thinning a future problem for apple growers. The apple and pear research council. Issue 26, May.
  • Webster, T., Spencer, J., 2000. Thinning a future problem for apple growers The apple and pear research council, 23, 4-7.
  • Wertheim, S.J., 2000. Developments in the chemical thinning of apple and pear. Plant Growth Regulation, 31, 85–100.
  • Westwood, M.N., 1995. Temperate-Zone Pomology, Physiology and Culture, Third Edition. Timber Press, ISBN-0-8819- 2253-6, 523 p. Portland, Oregon.
Toplam 33 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Aydın Karakuş Bu kişi benim

İsmail Kalyoncu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 41 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karakuş, A., & Kalyoncu, İ. (2013). Bazı Elma Çeşitlerinde Kimyasal ve Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 41(2), 81-89.
AMA Karakuş A, Kalyoncu İ. Bazı Elma Çeşitlerinde Kimyasal ve Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Şubat 2013;41(2):81-89.
Chicago Karakuş, Aydın, ve İsmail Kalyoncu. “Bazı Elma Çeşitlerinde Kimyasal Ve Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41, sy. 2 (Şubat 2013): 81-89.
EndNote Karakuş A, Kalyoncu İ (01 Şubat 2013) Bazı Elma Çeşitlerinde Kimyasal ve Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41 2 81–89.
IEEE A. Karakuş ve İ. Kalyoncu, “Bazı Elma Çeşitlerinde Kimyasal ve Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 41, sy. 2, ss. 81–89, 2013.
ISNAD Karakuş, Aydın - Kalyoncu, İsmail. “Bazı Elma Çeşitlerinde Kimyasal Ve Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41/2 (Şubat 2013), 81-89.
JAMA Karakuş A, Kalyoncu İ. Bazı Elma Çeşitlerinde Kimyasal ve Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;41:81–89.
MLA Karakuş, Aydın ve İsmail Kalyoncu. “Bazı Elma Çeşitlerinde Kimyasal Ve Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 41, sy. 2, 2013, ss. 81-89.
Vancouver Karakuş A, Kalyoncu İ. Bazı Elma Çeşitlerinde Kimyasal ve Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;41(2):81-9.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/